Logo - www-parentium.com
Valfresco Direkt

Poreč obranio titulu grada s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj

05.10.2019. (11:38)

Poreč je i ove godine ponio titulu grada s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj u kategoriji gradova srednje veličine. obznanjeno je jučer na svečanosti u Šibeniku na kojoj je priznanje preuzeo porečki gradonačelnik Loris Peršurić. Zahvalivši, napomenuo je da se radi o nagradi svih Porečanki i Porečana i kako se radi o dodatnom poticaju da Poreč bude još bolji.

Iz gradske uprave javljaju da je istraživanje obavljeno na uzorku većem od tisuću građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Usporedili su potom pokazatelje gradova po čak 26 različitih parametara i dobili poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Gradove je ocjenjivao stručni žiri prema devet kriterija. U grupi onih oslonjenih na proračun analizirana su, među ostalim, budžetska izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom. U grupi „neproračunskih” kriterija za ocjenjivanje kvalitete života u gradovima su, među ostalim, vitalni i indeksi općeg kretanja i starenja stanovništva.

Uz Poreč, finalisti su u kategoriji srednjih gradova bili i Labin, Rovinj, Sveta Nedjelja i Zaprešić, dok je u kategoriji malih gradova pobijedio Krk, a velikih Zagreb.

Poreč je uz kategoriju Kvaliteta života bio finalist i u kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika. Od istarskih gradova, priznanja su otišla u Pulu, koja je proglašena najboljim velikim gradom za gospodarstvo, te u Labin i Pazin u kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika u svojim kategorijama. (Grad Poreč/dp)