Logo - www-parentium.com

U Hrvatskoj je, dakle, počela epidemija ospica. Koliko je ozbiljno?

25.09.2019. (08:19) (Izvor:Telegram - Link )

U Hrvatskoj je počela epidemija ospica, potvrdili su danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Doduše, epidemiolozi naglašavaju kako se zasad radi o epidemiji malih razmjera, ali kažu i kako očekuju sve veći broj oboljelih. Najveći je problem taj što se za veći dio oboljelih ne može utvrditi kako su došli u kontakt sa zaraznom bolešću. Izvukli smo nekoliko najbitnijih stvari koje zasad znamo.

Koliko ljudi je oboljelo?

U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 35 slučajeva oboljelih od ospica. Od toga, u Zagrebu je laboratorijski potvrđeno devet slučajeva, uz još dva uvezena slučaja s početka godine. Prva oboljela osoba se u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević javila još 26. kolovoza. Nakon toga, u Zagrebu je zaraženo još osam ljudi.

Jesu li oboljeli nekako povezani?

Dobar dio od 11 oboljelih dolazi sa šireg područja općine Trešnjevke pa epidemiolozi misle kako je moguće da su se zarazili u nekom javnom prijevozu ili u nekom trgovačkom centru. No, kažu, to su za sada samo pretpostavke. Među zaraženima je i dvoje zaposlenika RTL televizije, a u Zavodu za javno zdravstvo doznali su da ondje postoji još jedna osoba sa sumnjom na moguće ospice. No, za to još nema laboratorijske potvrde.

Koji dijelovi Hrvatske su najkritičniji?

Od Zagreba je kritičnija Splitsko-dalmatinska županija gdje je zabilježeno 14 zaraženih, a pacijenata koji boluju od ospica ima i u Zadru, Dubrovniku te Brodsko-posavskoj županiji. Doktorica Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže kako je procijepljenost u Zagrebu uglavnom dobra, ali problem nastaje kada se na okupu nađe više necijepljenih osoba pa se bolest lako širi.

Hoće li se epidemija širiti?

Epidemiolozi kažu kako za sada nema težih slučajeva, no očekuje se da će broj infekcija u narednim tjednima rasti. Iako je epidemija zasad ograničena, zbog porasta broja zaraženih može se reći da je u pitanje početak epidemije. Stručnjaci u laboratorijima prvo moraju provjeriti sve slučajeve u kojima se sumnja na zarazu ospicama, nakon čega će, ako se potvrde, krenuti s utvrđivanjem s kim su zaraženi bili u kontaktu.

Trebamo li se zabrinuti?

Virolog Vladimir Draženović kaže kako nema mjesta panici jer su to relativno male brojke zahvaljujući dobroj procijepljenosti. “Ali, treba brinuti da je trend taj da broj procijepljenih osoba pada, odnosno djece koja se ne cijepe redovno i uredno kako bi trebala”, kaže. Roditeljima savjetuje da djecu cijepljenju pristupe nakon navršene prve godine života, a da drugo docjepljivanje obave prilikom upisa u školu. “To je najbitnije jer trebamo dvije doze da bi imunitet bio visoko zaštitan i štitio populaciju”, objašnjava.

Kako se prenose ospice?

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, a izvor bolesti je oboljelo dijete ili odrasla osoba. Bolest se prenosi kapljičnim putem u direktnom kontaktu s bolesnikom, a moguć je prijenos i preko treće osobe u bliskom kontaktu u obitelji, vrtićima i školama. Virus je jako osjetljiv pa je prenošenje bolesti preko treće osobe moguće ako je kontakt s bolesnikom bio kraći od 10 minuta. Bolesnik je najzarazniji u prva četiri dana. Kad izbije osip, virus je još prisutan u slini i na sluznicama dišnih organa. Poslije preboljelih ospica ostaje trajni imunitet i ne može se ponovno oboljeti.