Logo - www-parentium.com
Pogrebne usluge Silentium

Google tvrdi da je postigao "kvantnu nadmoć"

23.09.2019. (08:13) (Izvor:Bug Online - Link )

Pojam "kvantne nadmoći" (quantum supremacy) opisuje situaciju u kojoj bi kvantna računala mogla početi obavljati razne zadaće ne samo brže od klasičnih, nego bi se mogla uhvatiti u koštac s problemima koji su klasičnim računalima nedostižni. Tu, primjerice, spada rastavljanje velikih brojeva na faktore, što bi dovelo do probijanja gotovo svake enkripcije. Najjačim klasičnim superračunalima za takvu bi zadaću trebale tisuće godina, a smatra se da bi kvantno računalo moglo ovakve probleme rješavati u nekoliko minuta.

Iz Googlea su ranije ove godine predložili tzv. Nevenov zakon, prema kojem snaga kvantnih računala raste dvostruko eksponencijalno, umjesto eksponencijalno po Mooreovom zakonu. Prema predviđanju istog autora, Hartmuta Nevena, inače direktora Googleovog laboratorija za kvantnu umjetnu inteligenciju, kvantna bi se nadmoć trebala pojaviti do kraja ove godine.

Kvantna revolucija pred vratima

Prema pisanju Financial Timesa, čini se kako je ona zaista i ostvarena. Prema još uvijek neslužbenim informacijama u Googleovim je laboratorijima nastalo kvantno računalo moćnije od svih postojećih klasičnih sustava. Ako je tomu zaista tako, ovaj trenutak postat će prijelomna točka u razvoju računala.

Izvori FT-a kažu kako je Google već izradio znanstveni rad (nakratko ovoga tjedna objavljen na stranicama NASA-e, pa uklonjen), u kojem se tvrdi da njihovo kvantno računalo može učiniti nešto neviđeno: izvesti kalkulaciju u 3 minute i 20 sekundi, za koju bi najnaprednijem superračunalu današnjice, Summitu, trebalo otprilike – deset tisuća godina!

"Ovo dramatično ubrzanje naspram svih poznatih klasičnih algoritama daje eksperimentalnu potvrdu kvantne nadmoći na jednom računalnom zadatku, te navještava dolazak dugoočekivane promjene računalne paradigme", kažu autori Googleovog rada, te napominju da je njihovo postignuće prvo takve vrste, u kojem kvantno računalo može izvesti kalkulaciju nedostižnu "običnim" računalima.

Kvantnu je nadmoć navodno postigao 53-kubitni procesor kodnog imena Sycamore.

Specijalizirani sustav

Da ne bismo odmah zaključili kako će špijunske agencije uzeti ovo računalo i razbiti sve enkripcije svijeta, Google napominje da je njihov kvantni sustav visoko specijaliziran za izvođenje samo ove, jedne jedine, zadaće. Korištenje kvantnih računala za rješavanje svakodnevnih "teških" matematičkih problema još je godinama u budućnosti. No, i dalje stoje pri svojem predviđanju dvostruko eksponencijalnog rasta mogućnosti kvantnih sustava.

S druge strane, ni konkurenti na ovom području ne spavaju. IBM je nedavno objavio da će klijentima svoje IBM Q Network usluge sredinom sljedećeg mjeseca dati na raspolaganje kvantno računalo od 53 kubita – najveće komercijalno dostupno kvantno računalo do sada.