Logo - www-parentium.com
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6

Mirovinska štednja: Novac dostupan i prije mirovine

Foto: Pixabay
11.09.2019. (10:15) (Izvor:Prviplan.hr - Link )

Za razmišljanje kako je najbolje štedjeti za starost i kako mali iznosi novca narastu do pristojne rente koja će podebljati mirovinu – nikad nije prerano. Kad je u pitanju štednja u dobrovoljnim mirovinskim fondovima, financijski stručnjaci složni su u ocjeni da se radi o trenutno najisplativijem obliku štednje u Hrvatskoj, piše portal Prviplan.hr.

Jedini uvjet za isplatu mirovine iz trećeg stupa je, naime, dobna granica. Početak isplate dobrovoljne mirovinske štednje nema veze s odlaskom u mirovinu osiguranika, odnosno on može primati isplate iako je u radnom odnosu. Članovi dobrovoljnog mirovinskog fonda koji su ugovor potpisali do 1. siječnja 2019. pravo na mirovinu ostvaruju već s 50 godina života. Za one koji su ugovor o članstvu potpisali nakon tog datuma, mirovinskom reformom podignut je prag na najmanje 55 godina života.

Tko isplaćuje mirovine

Novost je i da korisnici mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja od ove godine mogu odabrati isplatu svoje mirovine između više različitih isplatitelja. Tako bez obzira na iznos ušteđenih sredstava isplatu mirovina možete ugovoriti s mirovinskim osiguravajućim društvom (zasad u Hrvatskoj postoji samo jedno, Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo) ili s društvom za životno osiguranje koje će imati odobrenje za rad HANFA-e.

Isplata mirovine može se ugovoriti i s društvom za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom, ali samo do najviše 100 tisuća kuna. Iznose iznad tog limita dobrovoljno mirovinsko društvo prebacit će s vašeg osobnog računa u mirovinsko osiguravajuće društvo koje potom isplaćuje mirovine prema programu kojeg odaberete.

Bez obzira s kime ugovorite isplatu mirovina, jednokratno možete ‘povući’ 30 posto ušteđevine, dok se ostatak isplaćuje na pet godina. Foto: Fotolia

Vrste mirovina iz trećeg stupa

Dvije su osnovne vrste mirovina iz III. stupa koju isplaćuju mirovinska osiguravajuća društva – doživotna i privremena starosna mirovina – ali kada se uzmu u obzir sve kombinacije isplate postoji pet vrsta mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, od čega su četiri pojedinačne mirovine, dok je peta tzv. zajednička u koju se može uključiti bračni partner.

1. Ubrzana pojedinačna privremena mirovina – isplaćuje se tijekom pet godina pri čemu se u prve dvije godine isplaćuje 80 posto sadašnje vrijednosti svih isplata mirovine.
Početni iznos mirovine ovisi o iznosu jednokratne uplate i postotku jednokratne isplate, a u slučaju smrti korisnika mirovine preostali iznos isplaćuje se imenovanom korisniku ili zakonskim nasljednicima.

2. Pojedinačna privremena mirovina – isplaćuje se tijekom 10 do 20 godina. Početni iznos mirovine ovisi o iznosu jednokratne uplate, postotku jednokratne isplate, ali i o ugovorenom trajanju isplate.

Kao i u slučaju ubrzane pojedinačne privremene mirovine i kod ove vrste mirovine, u slučaju smrti korisnika preostali iznos isplaćuje se imenovanom korisniku ili zakonskim nasljednicima.

3. Pojedinačna doživotna mirovina sa zajamčenim razdobljem – prima se doživotno, uz izbor zajamčenog razdoblja od pet do 15 godina. Zajamčeno razdoblje znači da će se, u slučaju da korisnik mirovine umre prije isteka zajamčenog razdoblja isplate, imenovanom korisniku isplaćivati ugovoreni postotak mirovine do kraja ugovorenog razdoblja.

4. Pojedinačna doživotna mirovina uvećana u zajamčenom razdoblju – ova pojedinačna mirovina prima se doživotno s 50 posto višim iznosom mirovine u zajamčenom razdoblju kojeg možete ugovoriti na razdoblje od pet do 15 godina. U zajamčenom razdoblju korisniku ili imenovanom korisniku u slučaju smrti korisnika mirovine isplaćuje se 50 posto viši iznos mirovine.

5. Zajednička doživotna mirovina sa zajamčenim razdobljem – korisniku mirovine i njegovu bračnom drugu omogućuje doživotno primanje mirovine, uz izbor zajamčenog razdoblja od pet do 15 godina. Kod ove vrste mirovine, slično kao i kod doživotne zajamčene, nasljedniku se isplaćuje ostatak ušteđevine u ugovorenom razdoblju, ali tek nakon smrti oba bračna druga.

Detaljnije informacije o vrstama mirovina koje isplaćuje mirovinsko osiguravajuće društvo možete pročitati ovdje.