Logo - www-parentium.com
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore

U subotu i nedjelju u Vrsaru Stari samanj pod kaštelom

10.09.2019. (12:21)

U subotu 14. i nedjelju 15. rujna 2019. godine na trgu i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara održat će se deveti po redu Stari samanj pod kaštelom, tijekom kojeg će vrsarskim trgom zavladati ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije.

Posjetitelji će na glavnom trgu i u okolnim ulicama moći posjetiti štandove tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, domaće radinosti i obrta koji će predstaviti svoje poljoprivredne proizvode i suvenire od drva, kamena, kože, lavande i dr.

Bit će tu i dječji kutak s radionicama na temu starih igara.

Za kulinarsku ponudu pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar koja će uz degustacijsku čašu za vino, nuditi i porciju pljukanci.

U nedjelju će Istarski mikološko-gljivarski savez predstaviti izložbu gljiva Istre i za sve prisutne pripremiti gljivarski kotlić za degustaciju.

Lokalno stanovništvo i ulični zabavljači „I bruti“ u subotu će dočarati povijesnu atmosferu na trgu u starogradskoj jezgri. Glumci Istra Inspirita će u nedjelju s početkom u 20.00 svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini kad je izdan prvi Vrsarski statut.

Svi će se moći okušati u interaktivnoj igri „Postani CITTADINO ILLUSTRE kaštela Vrsar“ u kojoj će morati dokazati da poštuju pravila vrsarskog Statuta te odraditi povjerene im zadatke, kako bi mogli postati građanima kaštela. (dp)