Logo - www-parentium.com
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Završio 24. Jazz u lapidariju: kvalitetan ljetni festival kojega publika obožava

03.09.2019. (17:04)

Foto: Andi Bančić

U moru ljetnih džez-koncerata, festivala i svega između ove se godine kako programom, tako i posjećenošću istaknuo porečki međunarodni džez-festival Jazz u lapidariju. Festival je to koji se redovito održava već četvrt stoljeća, a upravo je njegovo 24. izdanje tijekom srpnja i kolovoza brojnu domaću i stranu publiku oduševljavalo selekcijom iz tjedna u tjedan. Porečko je Učiliste ponudilo uvid u recentnu džez-scenu u Hrvatskoj, kao i fantastične međunarodne goste, dok su raznovrsni pristupi, konceptualne novine i vrhunske izvedbe izvođača srijedu navečer u lapidariju označili kao odabir s kojim se ne može pogriješiti.

Publika se s programom, pohvalno, mogla upoznati već u svibnju, kad je Jazz u lapidariju najavljen koncertom Tamara Obrovac TransAdriatic Quarteta, u intimnoj atmosferi porečkog kazališta. Tiha, duboka, melankolična, Tamara Obrovac je na novom materijalu predstavljenom ovom prilikom briljirala u kombinaciji s Krunom Levačićem na bubnjevima te talijanskim kolegama Stefanom Battaglijom na klaviru i Salvatoreom Maioreom na kontrabasu, postavivši visoko ljestvicu za nastavak festivala.

Službeno otvorenje uslijedilo je početkom srpnja, nastupom velikog Aleksandra Dujina s orkestrom, kompozitora i maestralnog pijanista iz Vojvodine, "Profesora" koji uz svoj orkestar rado nastupa i u pratećem sastavu Đorđa Balaševića. Iako je koncert trebao biti održan na Trgu slobode, a zbog vjetra je preseljen u manji prostor lapidarija Zavičajnog muzeja Poreštine, baš ništa nije izgubljeno, pa je festival počeo kako je i nastavljen do kraja kolovoza – u ugodnoj, prijateljskoj atmosferi, uz vrhunsku glazbenu podlogu.

Zvjezdan Ružić Sextet tjedan je kasnije, vodeći publiku daleko na istok i duboko u sebe, potvrdio svoj uspon u svijetu džeza toplim i savršenim izvedbama, dok su Organic People, novi istarski sastav kojega čine Iva Gortan, Luka Žužić, Alex Brajković, Matija Poropat i Nenad Mirt ugodno iznenadili pristupom i odabirom razigranih pop-skladbi za obradu.

Iskusna nizozemska vokalistica Denise Jannah obilježila je četvrti tjedan festivala, ponudila standard na nivou i fantastičnu lakoću izvedbe. Od gostiju iz inozemstva u programu su zahvaljujući uspješnoj suradnji Učilišta s Austrijskim kulturnim forumom nastupili i Month of Sundays, nevjerojatni mladi sastav potpuno novog pristupa džezu i istraživanju zvuka te posebne atmosfere koju stvara povezujući džez s elektronikom.

Etno-večer uz Vaska Atanasovskog i Zorana Majstorovića publiku je istinski razveselila, između ostalog, brojnim izvedbama makedonskih tradicionalnih skladbi, pa se u lapidariju i zapjevalo, dok je sastav Tiramisu, zamjena za Darko Jurković Charlie Trio, ponudio vrhunski session vrhunskih domaćih glazbenika Branka Sterpina, Luke Žužića, Zvonimira Šestaka i Borka Rupene.

U samoj završnici festivala nastupio je i Branimir Gazdik Quartet, tehnički izvrstan, predan i emotivan sastav predvođen nagrađivanim bubnjarom, koji je publici dopuštao da zaviri u njegov intimni džez-kutak.

Neusporediv sa svime dotad viđenim, posljednji je koncert sezone pružio nešto potpuno neočekivano. Asja Valčić i Klaus Paier, hrvatsko-austrijski duo na violončelu i harmonici, strastveni zaljubljenici u svoje životne pozive, glazbom su uspjeli dotaknuti svakog pojedinog slušatelja. Nagrađeni su gromoglasnim ovacijama i pljeskom za dva povratka na pozornicu, a vatromet koji se tradicionalno nadvije srijedom nad Porečom i tako nehotice začini svaki koncert Jazza u lapidariju, ovoga je puta počeo točno u trenutku završetka izvedbe i simbolično zaokružio ovu odličnu, dvomjesečnu glazbenu priču.Za svaki se koncert 24. Jazza u lapidariju tražilo mjesto više, stolovi su se zauzimali i po sat vremena ranije, a uz svoju stalnu i vjernu publiku svaki je tjedan festival uz slobodan ulaz otkrilo i mnoštvo novih lica. Pučko otvoreno učiliste Poreč uspjelo je ostvariti glazbeni festival koji može služiti kao primjer događajima ove vrste i koji publika iskreno voli. Budući da slijedi njegovo jubilarno 25. izdanje i nagodinu se očekuje izvrstan doživljaj.

24. Jazz u lapidariju održao se u sklopu Poreč Open Air Festivala, pod pokroviteljstvom Grada Poreča – Parenzo, Turističke zajednice Grada Poreča i Ministarstva kulture Republike Hrvatske te u suradnji s Valamar Rivijerom i Austrijskim kulturnim forumom. (POUP/dp)