Logo - www-parentium.com
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom

Prvi kamishibai festival predstavljen u Funtani

02.09.2019. (11:53)

Kamishibai, japansko malo papirnato kazalište ovog je vikenda u Funtani svoju publiku pronašlo i među istarskim posjetiteljima, a djeca su, uz slatkiše, pred malom pozornicom slušala pripovjedače slovenske i hrvatske kamishibai scene, prateći ilustrirane podloške koje pripovjedač sam izmjenjuje u drvenom okviru.

– Na BOOKtigi 2015. godine, predstavili smo kamishibai djeci i odraslima kroz nekoliko predstava. Zbog odlične reakcije publike, porečka je knjižnica tražila mogućnost i prostor za realizaciju ovakvoga festivala. Kamishibai nije samo kazalište, puno je više od toga. Uz svu tehnologiju koja nas okružuje, kamishibai predstavlja ono osnovno što je u nama – priču i sliku”, rekao nam je Rok Glavan, ljubljanski antikvar i suorganizator 1. međunarodnog festivala kamishibaija u Istri.

Subotnja večer je započela engleskom narodnom pričom “ The Old Woman Who Lived in a Vinegar Bottle” u izvedbi Katarine Srna, a zatim je Udruga Kozlići izvela Šimunovićevu “Dugu”. Potom je nastupio Oskar Glavan, nada slovenskog kamishibaija, izvedbom priče “Zelenjava” na slovenskom jeziku. Uslijedila je izvedba Jadranke Završnik “V žepu imam srebrn lešnik”,a na scenu su ponovno došli Kozlići s pjesmom Luke Paljetka” Jedna je mačka mnogo jela”. Večer je zaokružio Rok Glavan pričom“Gusar“.

- Ovo je zalog za budućnost i našoj knjižnici da ovaj dugo željeni festival u Istri postane tradicionalan. Uz suorganizatora Zavod Kultura in prosveta iz Ljubljane u suradnji s Društvom kamišibaj Slovenije, stvoren je temelj, a ja od srca zahvaljujem TZ općine Funtana, pokrovitelju festivala, što je prepoznala vrijednost ovoga događanja. Kamishibai će ponovno doći u Poreč, i to uskoro, a tome se iznimno veselimo i od srca ga preporučujemo svima”, zaključila je Irides Zović ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.