Logo - www-parentium.com

Gradonačelnik.hr: U Poreču u dvije godine 90 milijuna kuna za škole i vrtiće, prioritet je gradnja jaslica i vrtića

23.08.2019. (08:58)

Specijalizirani portal donosi priču o ulaganjima u predškolsko i školsko obrazovanje u Poreču. Naime, Poreč se po sedmi put našao u kategoriji top 10 gradova - istraživanju koje provodi ovaj portal, uzimajući u obzir proračunska izdvajanja za predškolsko i školsko obrazovanje, sport, kulturu, demografske mjere, EU projekte...

Grad Poreč jedan je od vodećih hrvatskih gradova po izdvajanjima za predškolski odgoj s obzirom na broj stanovnika, pokazalo je to naše veliko istraživanje temeljeno na analizi podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna. Da se Poreč kontinuirano zalaže za sve svoje građane, pa tako i one najmlađe, dokazalo je naše istraživanje o najboljim gradovima prema kojem je Poreč bio na visokom mjestu po pitanju obrazovne, socijalne i demografske politike te prvi po kvaliteti života. U škole i vrtiće u protekle dvije godine uloženo je oko 90 milijuna kuna te je samo u prošloj godini izdvojeno 289 kuna za predškolski odgoj po stanovniku.

- U Poreču smo odlučili biti grad koji će svoje stanovnike pratiti i biti potpora od rođenja do duboke starosti. Uz stalni porast broja stanovnika i trend pozitivnog prirodnog prirasta, vijest da  je u 2018. u Poreču rođeno 10% više beba nego godinu ranije nas je posebno razveselila, jer pokazuje da Poreč ide u pravom smjeru, istaknuo je gradonačelnik Loris Peršurić.

Poreč je grad s najvećim prirodnim prirastom u Istri te je samo u prošloj godini broj novorođenčadi porastao za 10 posto pa i nije začuđujuće što je jedan od prioriteta Grada ulaganje u vrtiće i predškolsko obrazovanje. Naime, nakon što se u prošle dvije godine osiguralo oko 70 milijuna kuna za izgradnju i uređenje dviju osnovnih škola koje će zajedno primiti 700 učenika, investicije se sada, kako kažu iz Grada, okreću izgradnji i opremanju jaslica i vrtića.

Poreč već godinama bilježi pozitivne demografske brojke, porast broja rođene djece i useljavanje. U samo nekoliko godina broj stanovnika porastao je za 18%. Upravo zato je naš prioritet ulaganje u naše najmlađe – nakon što smo samostalno izgradili dvije nove osnovne škole za 700 učenika, otvorene su i nove jaslice u Velom Maju, u Dračevcu trenutno gradimo novi vrtić i jaslice, a do kraja godine počinje s izgradnjom i vrtić u Žbandaju, rekao je povodom objave rezultata porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Tako se od ovogodišnjeg Proračuna, vrijednog oko 253,7 milijuna kuna, za predškolski odgoj planira izdvojiti više od 10 posto odnosno oko 22,8 milijuna kuna. Fokus će, kako kažu iz Grada, biti na povećanju  kapaciteta za djecu u jaslicama s obzirom na to da za ove skupine nedostaje mjesta. Tako se već prošle godine izdvojilo 900 tisuća kuna za preuređenje prostora osnovne škole u Velom Maju u prostore jaslica za 2  skupine za ukupno 28 djece, a za energetsku obnovu istog prostora osigurano je 270 tisuća kuna.

Trenutno se preuređuje prostor također nekadašnje osnovne škole u Dračevcu u dječji vrtić i jaslice za ukupno 36 djece, a uskoro bi trebalo krenuti uređenje nekadašnjeg poslovnog prostora u Žbandaju u još jedan dječji vrtić i jaslice za dvije vrtićke i dvije jasličke skupine za što je osigurano oko 5 milijuna kuna.

Nadalje, projektom ‘’Sunčane elektrane Grada Poreča’’ u sklopu kojeg se na krovove 8 objekata javne namjene u vlasništvu Grada postavljaju sunčane elektrane, ukupno će tri vrtića imati elektrane, a postavljaju se i sustavi solarnih kolektora.

Inače, porečki vrtići nude redovni 10-satni program, a tu su i posebni programi poput katoličko vjerskog odgoja, programa javnih potreba i predškolskog programa. Kako bi se roditeljima pomoglo u odgoju i jačalo njihove roditeljske kompetencije, organizirani su i razni programi za njih. U nekim se vrtićima djeca s poteškoćama u razvoju uključuju u redovni program, a nekima su osigurani i pomoćnici za rad.

(gradonačelnik.hr/L.U.)