Logo - www-parentium.com
Valfresco Direkt

Broj zaposlenih kod porečkih poduzetnika u godinu dana povećan za više od dvije tisuće

Poduzetnička zona Fazinka
13.08.2019. (16:06)

U 2018. godini na području Grada Poreča zabilježeno je 1406 poduzetnika - obveznika poreza na dobit, što predstavlja povećanje od 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, podaci su analiza tvrtke Coin provedenih na temelju podataka FINE. Najveći porast poduzetnika u odnosu na 2017. godinu bilježi djelatnost građevinarstva koja je registrirala 14 novih poduzetnika, dok je na drugom mjestu djelatnost trgovine i popravaka motornih vozila s 12 novih poduzetnika. Prilikom analize u obzir su uzeti samo podaci za poduzetnike, bez obrtnika.

Govoreći o prihodima poduzetnika koji djeluju na porečkom području, u 2018. godini oni su ostvarili 6,8 milijardi kuna prihoda, a najvažnije djelatnosti bile su ugostiteljstvo – pružanje smještaja, pripreme i usluživanja hrane (3, 24 milijarde kuna), trgovina i popravak motornih vozila (1,60 milijarde kuna) te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti sa 713,804 milijuna kuna.

Zanimljivost je i da su najveći relativni rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu zabilježili sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (102 posto), na drugom mjestu rudarstvo i vađenje (61 posto) i na trećem mjestu administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (60 posto). Slijede financijske i osiguravateljske usluge te elektropskrba, plin i klimatizacija. Najveći apsolutni rast prihoda zabilježile su turističke tvrtke Plava laguna d.d. i Valamar Riviera d.d., te Travel d.o.o..

Što se broja zaposlenih kod poduzetnika tiče, on odgovara broju od 92 posto radno sposobnog stanovništva na području Grada Poreča (prema popisu stanovništva iz 2011.). Poduzetnici na području Grada Poreča u prošloj su godini zapošljavali 10.887 ljudi, što je čak 2.144 više u odnosu na godinu prije.

Najveći poduzetnici investitori na ovom području u protekloj godini bili su Valamar Riviera i Plava laguna, a sveukupno poduzetnici Poreča su u navedenom periodu investirali 1,4 milijarde kuna.

Podacima o poduzetnicima u Poreču zadovoljan je i gradonačelnik Loris Peršurić, koji ističe brojne mjere kojima Grad nastoji olakšati poslovanje poduzetnicima.

- Grad ulaže znatan trud u kontinuirano unapređenje infrastrukturnih, prostorno-planskih i drugih uvjeta za razvoj poduzetništva. Osim toga, kroz direktne financijske potpore poduzetnici imaju mogućnost ostvariti pravo na potpore u okviru sedam mjera iz gradskog programa poticanja razvoja poduzetništva. Od ove godine povećani su iznosi pojedinih potpora te su uvedene veće potpore za mlade poduzetnike i žene - poduzetnice. Osim direktnih financijskih potpora, Grad nudi niz drugih aktivnosti i programa namijenjenih obrtnicima, od informiranja i edukacija do mogućnosti sudjelovanja na sajmu poduzetništva i drugim aktivnostima promicanja obrtništva i poduzetništva u organizaciji Grada, kaže Peršurić.

Osim toga, Grad porečkim obrtnicima i poduzetnicima nudi subvencioniran moderan poslovni prostor u gradskom Poduzetničkom inkubatoru, kao i mogućnost poslovanja u poduzetničkim zonama. Investitorima koji kupe parcelu od Grada nude se razne pogodnosti kao na primjer u Gospodarskoj zoni Buići-Žbandaj: besplatan priključak struje, besplatan priključak na kanalizaciju, besplatan priključak na vodu, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa. (Grad Poreč/dp)