Logo - www-parentium.com
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...

S bankomata u Poreču: 6,52 kune za euro, plus provizija

12.08.2019. (11:38)

Nekad smo se čudili mjenjačnicama u Veneciji i drugim turističkim središtima, gdje bi nas “oderali” masnom provizijom ili nepovoljnim tečajem kad smo mijenjali devize. No, praksa se udomaćila i kod nas, a najbolje je na svojoj koži - i novčaniku - osjećaju turisti koji s pojedinih bankomata u Poreču podižu kune koristeći kreditne kartice.

Osim što se korisnicima za transakciju naplaćuje provizija, na bankomatima se primjenjuje i za njih bitno nepovoljniji tečaj od onoga koji se može dobiti u banci.

Jedan od primjera je potvrda transakcije s bankomata u Poreču koju nam je poslao čitatelj. Obavljena je u subotu 10. kolovoza u Novom naselju, putem debitne kartice. Na listiću je istaknut tečaj eura od 6,5296 HRK. Usporedbe radi, kupovni tečaj Hrvatske narodne banke danas je 7,35 kuna. Naplaćeno je i 29,30 kuna provizije.

Slovenske banke upozoravaju klijente na visoke naknade u Hrvatskoj

Neke banke, poput slovenske NLB, upozoravaju svoje klijente na to da u Hrvatskoj nisu svi bankomati u vlasništvu banaka, već postoje i oni u vlasništvu tvrtki poput Euroneta i Auro Domusa. One za podizanje gotovine mogu zaračunati različite naknade.

- Pažljivo pročitajte informacije na ekranu bankomata. Ako vam žele zaračunati naknadu koju niste spremni platiti, savjetujemo prekid transakcije i odlazak na bankomat lokalnih banaka koje takvu naknadu možda ne zaračunavaju, kažu na web stranici NLB.

Savjetuju i da se novac podiže debitnom karticom, jer će provizija biti znatno niža.

Banke svojim klijentima savjetuju i plaćanje karticom, umjesto gotovinom. Međutim, gotovina je nekad nužna, budući da neki trgovci i ugostitelji ne primaju kartice zbog visokih naknada koje su vezane uz taj oblik plaćanja. (dp)