Logo - www-parentium.com
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom

Đir po porečkoj tržnici: Rajčica 10, pomedor 20 kuna

Porečka tržnica danas
10.08.2019. (14:43)

Na tržnici u Poreču rajčice su se danas nudile po 10 kuna, a domaći kapitalci za šalšu i po par kuna više. Najviša domaća klasa, kraj koje je pisalo pomedori, koštala je 20 kuna. Ovi domaći pomedori su bili nejednaki, narančastih i zelenih tonova. Nema ih puno. Koža im je pri vrhu ispucala i prošarana smeđom korom. Pravo domaće, ono što gurmani traže za ljetnu salatu u koju će dodati kvalitetno maslinovo ulje.

Dvadeset kuna valjalo je izdvojiti i za mjericu malih domaćih smokvi. A kupine su, kako saznajemo, iz domaćeg uzgoja u okolici Poreča.

Lubenicu se nudilo po pet kuna za kilogram. U trgovačkom centru u Lacopu je jutros koštala tri kune, no prizor je bio manje atraktivan nego na tržnici, gdje su rumene polovice i četvrtine blistale na bankarelama. A i s prodavačima se ovdje lakše dogovoriti ako ne želite kupiti cijelu lubenicu.

Osim kvalitete, važna je prezentacija. Stručci, vaze i košare, fino složeni i aranžirani plodovi. Trgovci znaju da ljepota i atrakcija prodaju. Uz to su i majstori duhovitih odgovora koje izmjenjuju s kupcima, i drugim prodavačima.

-Šinjora, me čujete, ili se pravite da me ne čujete, dovikuje prodavač prema susjednom štandu. Drugi se cjenkaju. “Dat ću vam još deset kuna, ako mi dodate još...” “Ajde može”.

Zainteresirani su i gosti. Obilaze, pitaju, slikaju i zadržavaju se među bankarelama. Prodavači nude komadiće dinje na degustaciju. Domaća mrkva je bila šest kuna, a stručci začinskog bilja po nekoliko kuna. Bogata je ponuda živog začinskog bilja u teglama - bosiljka, kadulje i ružmarina. Nailazimo i na stručak koromača. Po osamdeset lipa za komad moglo se kupiti nježne sadnice salate.

Deset kuna je bila vezica netom ubranih cinija. Tri vezice dovoljne su za buket koji će ukrasiti stol, dnevni boravak ili razveseliti nekoga kao dar. Gospođa je nudila i stručke suhog cvijeća, ures koji može trajati čitave godine, a znalci će ga uklopiti u ambijente svojih stanova i kuća.

Preko puta tržnice, kupci dolaze po domaće mlijeko na samoposlužni aparat. Litra je šest kuna. Zatekli smo mlađu ženu kako puni nekoliko staklenih boca koje je donijela u platnenoj torbi. Daju ga krave što pasu na pašnjacima, a to se ipak ne može usporediti s mlijekom koje se nudi u supermarketima, pripovijeda nam. A tko zaboravi ponijeti bocu za mlijeko, može je kupiti ovdje, i to plastičnu za dvije kune, a staklenu za četiri. (parentium.com)

Mjerica smokvi po 20 kuna; kupine su iz domaćeg uzgoja
Mjerica smokvi po 20 kuna; kupine su iz domaćeg uzgoja
Pomidore se uglavnom nudilo po 10 ili 12 kuna
Pomidore se uglavnom nudilo po 10 ili 12 kuna
Blitva, radič i razne vrste pomidori
Blitva, radič i razne vrste pomidori
Za 30 kuna moglo se složiti buket cinija
Za 30 kuna moglo se složiti buket cinija