Logo - www-parentium.com
Porsche Istra

SpaceX očekuje prvo komercijalno lansiranje Starshipa već 2021.

30.06.2019. (06:30) (Izvor:Bug Online - Link )

Potpredsjednik kompanije SpaceX zadužen za prodaju, Jonathan Hofeller, izjavio je u Jakarti ovoga tjedna kako su trenutačno u tijeku pregovori s tri komercijalna partnera za prvo lansiranje nove rakete poznate pod nazivom Starship (ranije BFR). Ova raketa trenutačno je još u ranoj fazi razvoja, a SpaceX je izradio tek prototip "hoppera" (na naslovnoj slici) kojim testira mogućnosti polijetanja i slijetanja novog koncepta.

Ako se, pak, ostvare planovi ove ambiciozne svemirske kompanije, Starship bi već 2021. godine trebao odraditi prvu komercijalnu misiju i u orbitu lansirati komunikacijske satelite – sva tri partnera s kojima se, naime, o tome pregovara su telekomi. Dakako, prije prvog komercijalnog lansiranja bit će potrebno obaviti i nekoliko pokusnih "praznih" letova kako bi se ispitale mogućnosti i sigurnost letjelice.

Raketa Starship zamišljena je kao u potpunosti višestruko iskoristiva, s vrlo kratkim vremenom koje je potrebno za pripremu između dva leta. Jednom kad bude završena bit će to najmoćnija raketa na svijetu, snažnija od Falcona Heavy. U nisku orbitu trebala bi biti u mogućnosti ponijeti i do 100 tona tereta, a u geostacionarnu transfernu orbitu oko 20 tona. Osim toga, Starship bi trebao moći poslužiti za putovanje na Mjesec ili Mars, te za siguran povratak na Zemlju, piše Bug.