Logo - www-parentium.com
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom

Sigurnost hrane je hrvatskim ispitanicima najvažnija

Ilustracija (Pixabay)
12.06.2019. (10:23)

Hrvatski ispitanici zainteresirani su za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika Europske unije, pokazuju rezultati prvog Eurobarometar istraživanja "Sigurnost hrane u EU", provedenog u 28 EU država članica, a po prvi put i u Hrvatskoj.

Istraživanje je provedeno tijekom travnja ove godine na 27.655 ispitanika starijih od 15 godina (od kojih je 1016 ispitanika s područja Hrvatske). Rezultate je danas objavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), prigodom prvog obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane.

Rezultati pokazuju kako je za hrvatske ispitanike prilikom kupnje hrane najvažnija njena sigurnost (69 % ispitanika ju navodi kao jedan od 3 najvažnija čimbenika prilikom kupnje), zatim cijena (63 %) i podrijetlo hrane (58%). Okus, kao i sadržaj hranjivih tvari, nešto su manje važni prilikom izbora hrane, a etika i uvjerenja (npr. religija, razmatranje dobrobiti životinja ili briga za okoliš) za hrvatske ispitanike imaju najniži značaj od svih Europljana (navodi ih tek 7 % ispitanika).

Više od tri četvrtine Hrvata (77 %) navodi kako im je jedan od glavnih izvora informacija o rizicima podrijetlom iz hrane – televizija. Kao i stanovnicima Bugarske i Grčke, važan su nam izvor informacija i obitelj, prijatelji i susjedi (52 %). Zatim slijedi Internet, (ne uključujući društvene mreže) – 42 % te novine i časopisi (34 %)

Hrvatski građani najviše strahuju od zaraznih bolesti od kojih obolijevaju životinje, trovanja hranom uzrokovana bakterijama, kao i zbog ostataka antibiotika, hormona ili steroida u mesu te ostataka pesticida u hrani. Iste zabrinutosti nalaze se na vrhu ljestvice svih stanovnika Europske unije.

Rezultate za Republiku Hrvatsku, u usporedbi s prosjekom za Europsku uniju pogledajte ovdje. (kb)