Logo - www-parentium.com
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...

Prijenos uživo iz pogona gdje se sastavlja NASA-in marsovski rover za 2020.

12.06.2019. (08:22) (Izvor:Bug Online - Link )

U sklopu misije Mars 2020, čije je lansiranje zakazano za srpanj sljedeće godine, NASA će na Mars, među ostalim, poslati maleni helikopter, imena svih koji se prijave za ovaj put te veliki znanstveni robotizirani rover, prenosi Bug. Kao i u slučaju Curiosityja i Opportunityja, misija rovera bit će obavljanje raznih znanstvenih istraživanja na površini Marsa, bušenje tla, uzimanje uzoraka, potraga za organskim molekulama i općenito ispitivanje terena za buduće ljudske misije na ovaj planet.

Trenutačno je u NASA-inom Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL) u Pasadeni u tijeku finalno sastavljanje ovog rovera. Američka svemirska agencija tim je povodom omogućila javnosti prilično jedinstven uvid u ovaj proces. U čistu prostoriju u kojoj stručnjaci sastavljaju marsovsko vozilo postavili su kameru i prijenos uživo pustili na YouTube.

Uživo iz JPL-a

Prijenos uživo aktivan je 24 sata na dan, a svakog radnog dana iza 17 sati po hrvatskom vremenu na njemu je moguće vidjeti inženjere i znanstvenike koji rade na ovom roveru. NASA je na YouTubeu čak zakazala i moderirane chatove od ponedjeljka do četvrtka s početkom od 20 i 1 sat poslije ponoći, na kojima će se moći raspravljati o cijeloj misiji.

Ne znate li, dakle, što biste gledali na televiziji predvečer kad dođete s posla, uključite se u ovaj live stream – barem nećete naletjeti na neku ljetnu reprizu.