Logo - www-parentium.com
Porsche Istra

Vrućine su opasne, evo kako se od njih zaštititi

11.06.2019. (09:30)

U posljednjih desetak godina globalno je uočljiv trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što znatno utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Već osjećamo štetne učinke toplinskih valova, a očekuje se da se oni i pojačaju. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjenjuje se vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i društvene posljedice.

Nalazimo se u prvom ovogodišnjem toplinskom valu. S obzirom na to da će se temperature u drugom dijelu tjedna ponegdje približiti brojci 40, DHMZ je izdao upozorenje, i toplinski val u kojem se nalazimo okarakterizirao "opasnim" po zdravlje svih nas.

S portala morski.hr prenosimo preporuke Crvenog križa o tome kako se ponašati za vrijeme trajanja ekstremnih vrućina.

Rashladite svoj dom

Klonite se vrućine

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

Pomozite drugima

Ako imate zdravstvene probleme

Ako se vi ili drugi oko vas osjećaju loše

Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika/ hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika/ hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignute joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone, uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25–30˚C. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Cijelo vrijeme trajanja velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova, preporuke su Crvenog križa i Svjetske zdravstvene organizacije.

Važni brojevi