Logo - www-parentium.com
HAK Auto-klub Poreč

Cijene idu gore: Radit ćemo do 67. godine, a za mjesto u staračkom domu već sada možemo stati u red

Pixabay
11.06.2019. (09:03) (Izvor:Dnevnik.hr - Link )

Starost može biti lijepa. Ali može biti itekako stresna ako u vlastitom domu više ne možete samostalno živjeti, ako se nitko o vama ne može brinuti, a za boravak u domu se niste na vrijeme, otprilike deset godina ranije, prijavili, piše portal dnevnik.hr.

82. godišnja Vera Ofenbehner korisnica Doma za starije osobe na to je na vrijeme mislila. "Pet godina sam u domu, razlog je bio što volim druženje, ali i zdravstveno stanje. Na dom sam čekala deset godina. Baš u desetoj godini sam se uselila", kaže.

Štefica Karačić, ravnateljica Doma za starije osobe napominje kako godišnje dobiju oko 450 zahtjeva u različite oblike smještaja, a prosječna je realizacija od 80 do 85 novoprimljenih.

Vera se može smatrati sretnicom, jer liste su čekanja za smještaj u državni ili decentralizirani dom, više nego dugačke. I dok je u domovima trenutačno, kažu podaci, 17.141 osoba, mjesto u istima čeka 72.054 – doduše ista osoba može predati zahtjev u više domova pa je realna brojka manja, ali svejedno daleko veća od dostupnih kapaciteta. Istovremeno – u privatnim je domovima 10 posto slobodnih mjesta.

Razlog je u cijeni jer si privatni, koji košta oko šest tisuća, s prosječnom mirovinom od 2.723 kune, rijetko koji umirovljenik može priuštiti. Ta razlika u cijeni, u susjednoj Sloveniji, primjerice, gotovo ne postoji.

"Tako da je smještaj u privatnim i državnim domovima ujednačen. Samo je veća cijena tri posto u privatnim domovima. Rekli su mi da kroz tu razliku plaćaju amortizaciju, a radi se o sličnoj kvaliteti usluga", kaže Gojko Bežovan, sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. (dnevnik.hr)