Logo - www-parentium.com
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore

IDS prozvao Kujundžića zbog "slučaja" prekogranične hitne pomoći

Sandra Ćakić Kuhar i Valerio Drandić
06.06.2019. (16:47)

Oštru reakciju IDS-a izazvala je vijest o potpisivanju sporazuma o prekograničnoj suradnji u hitnom zbrinjavanju pacijenata s područja Metkovića u bolnici u Mostaru. Ovu vijest IDS-ovci dovode u znakovitu vezu s nedavnim odbijanjem ministra zdravstva Milana Kujundžića da podupre projekt zbrinjavanja hitnih pacijenata iz sjeverozapadne Istre u bolnici u slovenskoj Izoli.

-Ministar je u očima javnosti trebao ispasti spasitelj, poručila je danas predsjednica Kluba žena IDS-a i zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar.

"Stopirali su projekt Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, kako bi ga prepisali i predstavili kao svoj model za područje Metkovića i Ploča. Bilo bi nam izuzetno drago naš stručan i učinkovit model prekogranične suradnje ustupiti kolegama iz Metkovića. Umjesto razmjene znanja, ministar se preko leđa pacijenata i životno ugroženih ljudi upustio u jeftino politiziranje", istaknula je Ćakić Kuhar.

Smatra da je i gradonačelnik Umaga iskoristio priliku da, poput ministra, odigra ulogu "spasitelja".

-Naša županija je bila spremna, u situaciji da HZZO ne odobri troškove prijevoza pacijenata do Izole, troškove snositi iz svoga proračuna. Morali smo za fantastičan projekt spašavanja života dignuti na noge medije i javnost da ga ministar Kujundžić ne bi zaustavio zbog vlastitog ega i taštine. Najžalosnije je što se opet moram zapitati – bi li se to dogodilo da je u pitanju bio neki drugi kraj Hrvatske, a ne Istra, iznijela je Ćakić Kuhar. 

Podsjetimo, od 1. srpnja će se sve životno ugrožene pacijente iz sjeverozapadne Istre prevoziti u bolnicu u slovenskoj Izoli, u sklopu EU projekta.

-To je povijesni preokret u dosadašnjoj praksi liječenja hitnih pacijenata u Istri, kojeg ne bi bilo bez Istarske županije i njezine ustanove, Zavoda za hitnu medicinu i njihovog znanja i sredstava, poručila je Ćakić Kuhar.

Predsjednik Upravnog vijeća pulske bolnice Valerio Drandić ustvrdio je da se s Kujundžićem teško komunicira, da u Istri "svi imaju osjećaj" da ih ministar bojkotira, ali i da ne daje odgovore oko sredstava neophodnih za dovršenje Nove opće bolnice. "Istra se teško izbori za bilo koji projekt, a i kada uspije onda se to osporava i koči", rekao je Drandić.

"HZZO je nedostupan i ne reagira na vapaje ni pozive. Kada će se konačno pristupiti izračunu novog limita bolnice, u novim uvjetima, u novim prostorima s novim djelatnostima? Kada će se konačno ispraviti dugogodišnja nepravda da naša bolnica dobiva godišnje manje novaca od ostalih općih bolnica jednakih sadržaja i kapaciteta? Rješenja koja tražimo ne ugrožavaju nikoga i nisu ni na čiji teret. Tražimo nužnu pažnju i dio vlastitih sredstava. To što nismo politički istomišljenici ne smije generirati nepravde, poručio je Drandić. (kb)