Logo - www-parentium.com
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Hyundai uložio 600 milijuna kuna u Rimac Automobile!

Foto: Press
14.05.2019. (08:37) (Izvor:Poslovni dnevnik - Link )

Najpoznatiji hrvatski startup Rimac Automobili ugovorio je u svom sjedištu, Svetoj Nedjelji kod Zagreba, najveću investiciju od svog osnutka i ujedno najveće ulaganje u neki domaći startup dosad. Hyundai Motor Company, koji je peti najveći proizvođač automobila na svijetu, uložio je u hrvatskog takmaca i proizvođača najbržeg električnog automobila na svijetu okruglo 600 milijuna kuna ili 80 milijuna eura, prenosi Poslovni dnevnik.

Južnokoreanci su u sklopu ovog posla s Rimcem ugovorili tehnološko partnerstvo da bi u idućih šest godina na tržište mogli izbaciti čak 44 vlastita modela električnih automobila. Time su dali potvrdu hrvatskoj tvrtki da se profilirala u najvažniji R&D centar za električna vozila na svijetu.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili, koja zapošljava više od 500 radnika i ima godišnji promet od 60 milijuna kuna, kaže da je impresioniran Hyundaijevom vizijom kao i brzim i odlučnim inicijativama.

“U Hyundai Motor Grupi vidim snažnog investitora i tehnološkog partnera te vjerujem da će ojačati položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u auto-industriji”, kaže Rimac.
Zasad nije komentirao koliki udio je Hyundai stekao u hrvatskom startupu. Poznato je tek da je Hyundai Motor izravno uložio 474 milijuna kuna ili 64 milijuna eura dok je njegova potkompanija, Kia Motors, investirala 126 milijuna kuna ili 16 milijuna eura.

Prvi rezultat ove investicije bit će projekti razvoja dva električna vozila visokih performansi za Hyundai i njegovu potkompanija Kia Motors, a koji bi trebali biti dovršeni do kraja godine. U Hrvatskoj će se tako razvijati električni sportski automobili sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te hibridno vozilo visokih performansi s pogonom na vodik i električni pogon.
Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Groupa, Euisun Chung, koji je u ponedjeljak u sjedištu Rimac Automobila potpisao investiciju, naglasio je da je hrvatski startup inovativna tvrtka s “izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi”.

“Startup korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za Hyundai te se radujemo suradnji na našem putu prema čistoj mobilnosti”, zaključuje Chung. (Poslovni dnevnik)