Logo - www-parentium.com
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6

Uvođenje eura podržava manje od 40 posto građana

Pixabay
24.04.2019. (08:49) (Izvor:Prvi plan - Link )

Natpolovična većina hrvatskih građana protivi se ulasku Hrvatske u eurozonu, odnosno uvođenja eura, podaci su HRejtinga. Čak se 53,4 posto anketiranih građana izjasnilo protiv zajedničke europske valute, dok uvođenje eura podržava 39,3 posto. Neodlučnih je 7,3 posto, piše portal Prvi plan.

Istraživanje raspoloženja hrvatskog biračkog tijela na temu ulaska Hrvatske u eurozonu za HRT je provela Promocija plus. Anketa je provedena od 12. do 18. travnja ove godine na 1400 ispitanika, a statistička pogreška je +/- 2,62 posto, objavio je HRT.

Na pitanje treba li Hrvatska ući u Europsku monetarnu uniju i uvesti euro umjesto kune – 12,8 posto ispitanika kaže da treba što prije, 18,7 posto slaže se s tim, ali tek kad budemo spremni.

>> Uvođenje eura koštat će nas 425 milijuna eura u prvih pet godina

Da ne želi euro sve dok se ekonomija potpuno ne oporavi izjasnilo se 23,7 posto ispitanika, a 23,1 posto smatra da bi kuna uvijek trebala ostati hrvatska valuta. Neodlučnih je bilo 7,3 posto.

Uvođenje eura najviše podržavaju HDZ-ovi birači

Zanimljivo je kako na uvođenje eura gledaju birači pojedinih stranaka. HDZ-ovi birači su 46,3 posto za uvođenje eura, a 48,8 posto protiv.

Kad je riječ o SDP-ovim biračima – njih 38,4 posto je za uvođenje eura, a 56,3 posto protiv. Za uvođenje eura u najvećem postotku su birači GLAS-a sa 69,2 posto, dok ih je 23,1 posto protiv, a HRAST-ovi birači najmanje podupiru uvođenje eura i to s 11,1 posto, dok se sa 77,8 posto izjašnjavaju protiv.

Iako potpora građana uvođenju eura lagano opada, poduzetnici i analitičari smatraju da bi to Hrvatskoj donijelo više koristi nego štete. Ulazak u eurozonu jedan je od ciljeva aktualne Vlade, a kao mogući datum spominje se početak 2024. godine. Usto, ulazak u eurozonu već je određen ulaskom u Europsku uniju. Pitanje je samo kada će se to dogoditi, javlja HRT.

Nastavite čitati ovdje.