Logo - www-parentium.com
Mordokon 2019

Umjetna inteligencija oblikovat će mreže budućnosti

23.04.2019. (08:20) (Izvor:Bug Online - Link )

Najnovija tehnologija pete generacije mobilnih standarda ili 5G nakon eksperimentalne primjene započela je svoje komercijalno korištenje na nekoliko odabranih lokacija u svijetu. U Europi je to Švicarska, telekom operater Swisscom na Ericssonovoj tehnologiji uspostavio je svoju 5G mrežu.

Premda na samom početku komercijalne primjene, 5G tehnologija donosi značajan napredak u odnosu na 4G tehnologiju. Prve 5G komercijalne mreže ostvaruju brzine do 600 Mb/s i naravno imaju potencijal znatno bržeg prijenosa podataka, do čak 1 terabajta. 4G mreže općenito rade na 28 Mb/s. 5G će svojim brzinama biti zamjena za mnoge fiksne mreže temeljene na optičkim nitima. Prednost je i što 5G bazne stanice mogu obrađivati i do milijun veza odjedanput, nasuprot 4G baznim stanicama koje su ograničene na 4.000 veza u isto vrijeme. Takva prednost dolaziti će do izražaja, na primjer, na velikim skupovima, poput koncerata, sportskih događanja pa do mogućnosti realiziranja interneta stvari.

Dodatna prednost je što je 5G dizajniran tako da ima latenciju od samo jedne milisekunde, u usporedbi s 50 milisekundi ili više u 4G tehnologiji. Skraćivanje čekanja omogućuje, na primjer, preciznije kontroliranje bespilotnih letjelica, pa čak i obavljanje telesurgije pomoću mobilne veze. Među ostalim prednostima očekuje se i kako će baterije za 5G uređaje imati mogućnost 10 puta većeg kapaciteta od uređaja namijenjenih 4G mrežama.

Više pročitajte na Mreži. (kb)