Logo - www-parentium.com
HAK Auto-klub Poreč

Može li cijepljenje spriječiti razvoj dijabetesa i drugih autoimunih bolesti?

Pixabay
14.04.2019. (15:25) (Izvor:Bug Online - Link )

Nakon uvođenja rotavirusnog cjepiva smanjio se broj novih slučajeva dijabetesa među australskom djecom, što je prvi jasni epidemiološki dokaz povezanosti rotavirusa s nastankom dijabetesa, piše Igor Berecki u Bugu.

Prema opsežnoj epidemiološkoj analizi nedavno objavljenoj u jednom od najcjenjenijih svjetskih stručnih časopisa JAMA Pediatrics, cjepivo protiv rotavirusa (RV) moglo bi - osim zaštite od rotavirusne infekcije (teških proljeva koji su u nerazvijenim zemljama vodeći uzrok smrtnosti dojenčadi) - neku cijepljenu djecu zaštititi od obolijevanja od dijabetesa ovisnog o inzulinu (dijabetesa tipa 1).

Zašto je ovo važno? Zašto cjepivo protiv rotavirusa?

Trenutno ne postoji način da se spriječi nastanak dijabetesa tipa 1. Znamo da dijabetes nastaje u genetski predisponiranih osoba nakon izlaganja nekim od okidača (trigera) iz okoliša. Definiranje tih trigera moglo bi pomoći u stjecanju uvida u etiologiju dijabetesa tipa 1 i naučiti nas kako ga spriječiti.

Ovo istraživanje nije bilo 'hitac naslijepo', nego je ciljano dizajnirano: već otprije su istraživači opazili povezanost infekcije rotavirusom s nastankom auto-antitijela koja u genetski osjetljive djece izazivaju pojavu dijabetesa. U miševa je otkriveno da rotavirus uzrokuje odumiranje stanica gušterače (žlijezde koja stvara vlastiti inzulin) i posljedičnu hiperglikemiju (porast razine glukoze u krvi).

Otkriveno je i zašto je tome tako: površinski protein rotavirusa (nazvan VP7) strukturno nalikuje površinskim proteinima β-stanica gušterače, pa ta molekularna mimikrija može zbuniti imunološki sustav i uzrokovati stvaranje antitijela koja ne samo da uništavaju rotavirus, nego i vlastite β-stanice gušterače, čime prestaje proizvodnja inzulina i tijelo gubi kontrolu nad razinom glukoze.

Nastavite čitati u Bugu.