Logo - www-parentium.com
Pogrebne usluge Silentium

Dnevnik autohtonog istarskog farmera

03.04.2019. (09:59)

Malo ih je, ali oni su optimisti, tradicionalisti i zaljubljenici u svoj posao. Autohtoni istarski farmer bavi se uzgojem autohtonih pasmina životinja jer ima neki iskonski nagon da očuva tradicijske, kulturološke i genetske vrijednosti istarskog čovjeka i svijeta prirode.

Autohtona pasmina skupina je životinja unutar neke vrste, posebnih osobina, specifična za neko područje. Nastanak autohtone pasmine je dugotrajan proces u kojem se oblikuju geni pod utjecajem vanjskih faktora. Kada nastane trajna prilagodba stvori se autohtona pasmina. Ovakva banka gena koja se stvarala tisućljećima, zbog nemara čovjeka, u tren oka može nestati.

Istarska pramenka autohtona je pasmina ovce s područja Istre čiji je opstanak danas ugrožen. Jedinstvenog izgleda, crna ovca među ovcama, Istarsku pramenku karakterizira crno-bijela boja dlake i runa, duge vitke noge, duga leđa, veliki uvijeni rogovi i izraženi nosni profil. Manekenka među ovcama, živahnog je temperamenta, skromnih zahtjeva, ali odličnih proizvodnih sposobnosti. Snažna i otporna pasmina u potpunosti prilagođena podneblju u kojem živi i životu na otvorenom, na rubu je izumiranja kao i istarski farmer.

Ova jedinstvena pasmina ovaca uzgaja se na OPG-u „Macan“. Vlasnik je Vedran Macan, uzgajivač matičnog stada Istarskih pramenki i predsjednik udruge Uzgajivača Istarske pramenke. Ne samo da je među malobrojnim uzgajivačima stoke u Istri, ali je i jedan od rijetkih koji je prepoznao vrijednost Istarske pramenke, autohtone pasmine ovaca i njezinih gena. Njegovo stado čini 120 ovaca, od janjića do odraslih ovaca i ovnova. Iako skromnih zahtjeva, zbog načina života u prirodi, ima vrhunsku kvalitetu proizvoda, mlijeka i mesa.

To jutro zatekli smo stado ovaca kako strpljivo čeka odlazak na ispašu. Terenska nastava je za drugi razred agrotehničara i zadatak je proučiti i opisati uzgoj ovaca. Najveći izvor informacija nam je njihov uzgajivač koji nam pripovijeda o svom poslu, o razlozima bavljenja uzgojem Istarske pramenke i o samoj ovci.

Dnevnik uzgajivača ovaca izgledao bi ovako. Uzgajivač se svakodnevno brine o svom stadu, o njihovom zdravlju, reprodukciji, mužnji, hranidbi, higijeni, ispaši i zaštiti. Tu su i mnogi administrativni poslovi koje svaki uzgajivač matičnog stada mora voditi. Uz sve to još mora voditi računa o promociji i prodaji svog proizvoda.

Vrijeme janjenja je započelo u siječnju pa smo imali prilike vidjeti svega 5 dana staru janjad. Imali smo mnoštvo pitanja, ne samo zbog izvještaja koji se mora predati, već i zbog vlastite znatiželje. Shvatili smo da je posao farmera težak. Da se od toga posla da živjeti – da se. Ali… Ima nešto jače što ih privlači tom poslu, neka posebna energija, neka posebna ljubav, što je nagrada sama po sebi.

Marina Čanić, prof.