Logo - www-parentium.com
Scan4menu Poreč

U parlamentima država Sredozemlja obilježava se 21. ožujka - Dan Mediterana

21.03.2019. (14:55)

Na temelju odluke Parlamentarne skupštine Mediterana, čiji je stalan član i Hrvatski sabor, svake godine 21. ožujka obilježava se Dan Mediterana. 

Parlamentarna skupština Mediterana (PAM) je na 3. plenarnoj sjednici održanoj u Monaku 2008. godine, na prijedlog Stalnog odbora za međucivilizacijski dijalog i ljudska prava, jednoglasno usvojila odluku o obilježavanju Dana Mediterana 21. ožujka svake godine. Cilj obilježavanja je podsjećanje na zajedničku baštinu i nasljeđe mediteranskog prostora te promoviranje dijaloga i razumijevanja u rješavanju političkih, gospodarskih, kulturnih i vjerskih razlika. 

Za ovogodišnje obilježavanje Dana Mediterana PAM je istaknuo temu "Bolje integrirano regionalno gospodarstvo za dobrobit mediteranskih građana", koja je u središtu aktivnosti Skupštine vezano uz pitanja gospodarskog razvoja regije.

Tijekom održavanja 13. plenarne sjednice PAM-a, u veljači 2019. godine, Skupština je usvojila rezoluciju o gospodarskim pitanjima od interesa za mediteransku regiju. Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PAM-u i potpredsjednica Stalnog Odbora za gospodarsku, društvenu i okolišnu suradnju PAM-a Dragica Vranješ predstavila je izvješće i usvojenu rezoluciju u kojoj se pozivaju članice PAM-a na usvajanje mjera koje omogućuju podršku i razvoj malog i srednjeg poduzetništva te doprinose stvaranju novih radnih mjesta. Osvrnula se na aktivnosti i doprinos PAM-a na tom području te naglasila ključnu ulogu gospodarskog rasta za postizanje političke stabilnosti i društvenog razvoja mediteranske regije. (kb)