Logo - www-parentium.com
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina

Hrvatska domaćin velike međunarodne vježbe EU-a "Cres Modex 2019"

18.03.2019. (13:31)

Na otoku Cresu će se od 7. do 10. travnja održati velika međunarodna vatrogasna vježba s više od 300 sudionika iz desetak europskih zemalja. Bit će to prvi put da se pod "kapom" EU-a organizira vježba na temu gašenja šumskih požara, i to baš u Hrvatskoj.

Vatrogasna vježba "Cres Modex 2019" provodi se u sklopu EU-projekta "Romex" i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije, čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa, tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Trenutačno su 34 zemlje članice Mehanizma, a na vježbi sudjeluje najmanje šest kopnenih modula iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske i Italije.

Vježba na Cresu trajat će 76 sati bez prekida, a pokazat će je li Europa spremna za velike šumske požare poput nedavnih u Švedskoj i Grčkoj. Cilj je stvoriti čim realniju situaciju, kako bi se vidjelo što sve treba učiniti kad neka zemlja zatreba međunarodnu pomoć. Informacije prikupljene na vježbi će se kasnije iskoristiti za podrobne analize.

Pripreme za tako veliko i zahtjevno događanje traju već mjesecima, a sredinom veljače na trodnevnoj konferenciji održanoj na Cresu, okupili su se predstavnici svih zemalja sudionica. Na vježbi će se koristiti NICS (Next-Generation Incident Command System), napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama, koji je razvila američka Uprava domovinske sigurnosti, znanosti i tehnologije.

Budući da je ovo prvi put da EU organizira tako veliku vježbu gašenja šumskih požara, ne čudi izniman interes javnosti za to događanje. Već je najavljeno 30-ak promatrača iz EU-a, a vježbu će pratiti i najviši državni dužnosnici RH. Vježbu će popratiti i brojne novinarske ekipe iz mnogih europskih zemalja. (kb)

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković
Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković