Logo - www-parentium.com
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina

Nesuglasice oko reciklažnog dvorišta u Gradini: Neka si skupljaju smeće u Vrsaru!

Općina Vrsar organizirat će posjet reciklažnom dvorištu u Poreču
14.03.2019. (16:20)

Stanovnici sela Gradina najavili su prosvjed sutra (petak, 15. ožujka)  u 19 sati kraj Stare škole. Razlog je najavljena izgradnja reciklažnog dvorišta koje će, smatraju, narušiti ekologiju sela i zdravlje ljudi jer je dvorište smješteno u blizini kuća. Dio građana tvrdi da je to dvorište uvršteno u prostorni plan Općine Vrsar bez njihova znanja, odnosno da su tek naknadno  saznali da će se u njega odlagati opasni otpad poput azbesta, industrijskog ljepila, kiselina, lužina, pesticida i raznih otpadnih metala, tekstila i stakla. Parentium je i u posjedu letaka kojima se stanovnici pozivaju na prosvjed. Jedna od parola glasi - nećemo smeće u svoju kortu, neka si ga skupljaju u Vrsaru!

Dok se dio mještana sprema na prosvjed, Općina Vrsar poziva stanovnike Gradine i okolnih sela na organizirani posjet reciklažnom dvorištu u Poreču, gdje će moći iz prve ruke vidjeti kako ono funkcionira. Mjesto polaska je sutra u 16:15 sati ispred Mjesnog odbora (Stare škole) u Gradini.

Gerometta: Svi vijećnici su glasali ZA

U priopćenju javnosti, potaknut raspravama na društvenim mrežama, načelnik Vrsara Ivan Gerometta navodi kako će se reciklažno dvorište koristiti isključivo za potrebe građana Općine Vrsar te će biti izgrađeno po najvišim standardima. Ističe da su općinski vijećnici jednoglasno usvojili izmjene i dopune Prostornog plana u travnju 2017. Ta je odluka objavljena u službenim novinama Općine Vrsar i dostupna je na web stranicama općine. Namjena čestice predviđene za reciklažno dvorište izrijekom se određuje kao „K3 – Reciklažno dvorište Gradina“. Uz to, na web stranici Vrsara u rubrici „Za građane“ objavljen je cijeli grafički prikaz Prostornog plana.

Gerometta naglašava da je plan bio na javnom uvidu, a sve primjedbe pristigle na javnoj raspravi su obrađene i  objavljene krajem veljače 2017. na Oglasnoj ploči i web stranici Općine, a bile su javno dostupne do dana izglasavanja Plana na sjednici Općinskog vijeća. Informacija o javnoj raspravi je objavljena i u Glasu Istre.

Popović: Odluka vijeća nije Sveto pismo  

Na načelnikovo priopćenje reagirala je općinska podružnica SDP-a putem svoje Facebook stranice. Njezin predsjednik, inače i oporbeni vijećnik u Vrsaru, Serđo Popović tvrdi da SDP ne bi glasao za uvrštenje reciklažnog dvorišta u prostorni plan i njegovu izgradnju u Gradini da su imali više informacija o štetnim materijalima koji će se odlagati na tom području, manje od 100 metara udaljeno od obiteljskih kuća. Poziva Općinu da izmijeni svoju odluku jer ona nije Sveto pismo. Ako to većina građana zahtijeva, Općina mora biti spremna promijeniti svoju odluku, kaže Popović.

-U vijeću IDS ima većinu sa 7 vijećnika od 11. Nikada još vijeće nije glasalo protiv prijedloga koji je došao na sjednicu od strane načelnika kao i što nikad nisu prihvatili nikakav prijedlog oporbe. Skraćeno - uvijek što namisle to i naprave. Priče da smeće miriše i kako je sve super lijepo i krasno ne stoje. Nadam se da će uz obilazak reciklažnog dvorišta u Poreču obići i ono u Funtani. Možda da se napravi na Kapetanovoj stanciji, kao zelena atrakcija turistima, navodi uz ostalo Popović.

Podsjetimo, Zakonom o održivom gospodarenju otpadom propisano je da sve lokalne samouprave koje imaju više od 1.500 stanovnika moraju imati najmanje jedno reciklažno dvorište. Na području Poreštine u tijeku je implementacija novog sustava gospodarenja otpadom. Sustav je sufinanciran EU fondom, a osim novih spremnika za komunalni i miješani otpad u tijeku su izgradnje reciklažnih dvorišta i brojne edukacija čiji je cilj edukacija građana o sigurnom odlaganju otpada.

Napisao: Luka Šipetić

Peticija koju pripremaju mještani sela Općine Vrsar
Peticija koju pripremaju mještani sela Općine Vrsar
Poziv mještanima na skup
Poziv mještanima na skup