Logo - www-parentium.com
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!

Miletić: Država kao najveći pojedinačni suvlasnik brodogradilišta nije nadzirala poslovanje niti išta kontrolirala

13.03.2019. (19:40)

"Vlada kaže da će se odluka o Uljaniku donijeti svaki dan, da sve zatečeno u poslovnim knjigama 'trebati proći analizu' i da ekspertni tim u ministarstvu gospodarstva sad analizira brojke. Nevjerojatno je da netko nakon godinu i pol dana agonije brodogradilišta može tako nešto reći", istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić na danas održanoj konferenciji za medije u Puli.

To je dokaz, dodao je, kako se Vlada općenito odnosi prema svojoj imovini, prema trgovačkom društvu u kojem ima poluge upravljanja kroz vlasničku strukturu. "Drugim riječima, kako je moguće da država, koja je najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, tek sada analizira poslovanje te tvrtke. Vlada je time priznala da država kao vlasnik brodogradilišta nije nadzirala poslovanje niti išta kontrolirala. Premijer se čudi nečemu s čim je do sada trebao biti vrlo detaljno upoznat!", naglasio je predsjednik IDS-a.

Miletić smatra da Vlada cijelo vrijeme reagira sporo i nepravovremeno podsjetivši na situaciju od prošlog ljeta kada je Vlada svjesno izazvala štrajk u Uljaniku. "Vlada je to mogla spriječiti jer je na kraju ta ista Vlada omogućila isplatu plaće za koje su radnici prosvjedovali, ali je prigodno pričekala 15 dana kako bi radnici štrajkali na ulicama Pule. Sam štrajk je nanio velike gubitke brodogradilištu, i to najmanje 25 milijuna kuna, a o izgubljenim poslovima je više nema smisla ni govoriti", kazao je predsjednik IDS-a koji je zaključio citirajući jednog novinara:

"Razina nesposobnosti, neodgovornosti i besprizornog vrijeđanja javnosti koje isijava vladajuća ekipa neviđeni su u modernoj hrvatskoj političkoj povijesti!"

Član predsjedništva IDS-a Marko Paliaga naglasio je da je lokalna politika imala nikakav utjecaj na tijek i rad Uljanik grupe, na njezine akvizicije, na njezina ugovaranja brodova, zapošljavanje, politiku plaća i drugih poslova.

Potpredsjednik IDS-a Renato Krulčić apelirao je na Vladu da "zbog radnika, kooperanata i svih u Uljanikovom lancu preuzmu odgovornost, prestanu plasirati poluinformacije i baviti se prebacivanjem odgovornosti. Bavite se Uljanikom!"

Također, ranije danas u Saboru, o budućnosti Uljanika govorio je saborski zastupnik Tulio Demetlika, koji je poručio "svima onima koji alternativu vide u stečaju da bi ta opcija koštala gotovo jednako kao i restrukturiranje, uz razliku da bi ugrozili egzistenciju nekoliko tisuća kućanstava i postepeno ugasili cijelu brodograđevnu industriju u Hrvatskoj". (kb)