Logo - www-parentium.com

Amsterdamska koalicija: HDZ gura Hrvatsku u Orbanovu Europu žice i populizma

07.03.2019. (14:06)

Vladajuća politika u Hrvatskoj ide prema "orbanizaciji", odnosno politici koja zabranjuje slobodu govora i ide u smjeru koji propagira desnica. Amsterdamska koalicija tome će se žestoko oduprijeti na europarlamentarnim izborima, rekli su na današnjoj konferenciji za medije u Rijeci predsjednik IDS-a Boris Miletić, predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, predsjednik HSS-a Krešo Beljak i potpredsjednica PGS-a Tea Mičić Badurina.

Miletić je istaknuo da je "HDZ prošle godine u Europskom parlamentu odbio podržati izvještaj u kojemu se detaljno dokumentira kako Viktor Orban uništava mađarsku demokraciju. Sada se HDZ odbio pridružiti skupini stranaka EPP-a koje traže isključivanje njegove stranke Fidesz iz te grupacije, jer se ta stranka otvoreno bori protiv vrijednosti Europske unije". Napomenuo je da se HDZ time distancirao od umjerenih, europskih stranaka i svrstao uz antieuropsku stranku koja zatvara sveučilišta, protivi se slobodi govora i promovira radikalne desne ideje.

Poznata slovenska novina Mladina, naveo je predsjednik IDS-a, nedavno je upozorila da se "Orban širi na Hrvatsku".

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je da Amsterdamska koalicija vidi veliki problem u postupanju policijskih službenika koji dolaze u redakcije u odorama, ali još je veći problem reakcija premijera Andreja Plenkovića, koji u tome ne vidi ništa neobično. Poručila je da će se na izborima za Europski parlament birati između dvije Hrvatske i dvije Europe, odnosno "Plenkovićeve, HDZ-ovske i Orbanove Europe" i s druge strane "Europe slobode, razumijevanja, poštivanja prava svih i mogućnosti dostojanstvenog rada".

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak osvrnuo se na izvanredne izbore u Ličko-senjskoj županiji. "Svaka županija je bitna, ali ovo što radi HDZ, ovo trošenje državnih resursa, ova vožnja službenim autima, ova kampanja koju provode u vrijeme radnog vremena kad bi trebali raditi nešto drugo je apsolutno nedopustivo", kazao je predsjednik HSS-a.

Kandidatkinja PGS-a na listi Amsterdamske koalicije za Europski parlament Tea Mičić Badurina utvrdila je da su nacionalističko-populistička kretanja postala trend u Hrvatskoj, da se ugrožavaju medijske slobode te da "zbog Crkve, kao glavnog saveznika vladajućih, još nije donijet novi zakon o pobačaju", iako je to bila obaveza Vlade. (kb)