Logo - www-parentium.com
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...

Umjetna inteligencija s mobitela dovršila Schubertovu Osmu Simfoniju

09.02.2019. (15:24) (Izvor:Bug Online - Link )

Austrijski glazbeni genij i jedan od najvećih umjetnika svih vremena, Franz Schubert, 1822. godine skladao je svoju Osmu Simfoniju. Međutim, spomenuta simfonija osim što predstavlja svojevrsno remek djelo poznata je i po tome što je Schubert nikada nije dovršio pa se s vremenom počela nazivati Nedovršenom Simfonijom. Upravo su je u takvom obliku gotovo dvije stotine godina izvodili orkestri diljem svijeta, piše Bug.

Ali danas nakon dva stoljeća, čini se kako je Schubertova Osma Simfonija ipak na neki način dovršena. Za takav uspjeh zaslužni su Huawei, umjetna inteligencija koja pogoni njihov reprezentativni model mobitela Mate 20 Pro i nagrađivani kompozitor Lucas Cantor. Oni su dovršili Schubertovu skladbu unatoč uvriježenom mišljenju kako će ona nedovršena otići u vječnost u svome primarnom obliku.

Nova verzija skladbe stvorena je pomoću umjetne inteligencije. Uređaj je pomoću specijalizirane aplikacije analizirao visinu i boju zvuka, visine i mjere postojećih kretanja simfonije, a zatim je softver generirao melodiju za posljednja dva nedostajuća stavka. Završni rad predstavljen je u Londonu, a izveo ga je 66-dijelni orkestar pod vodstvom Lucasa Cantora. (kb)