Logo - www-parentium.com
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6

Na Vijeću zaiskrilo između vijećnika HNS-a Slavka Fornažara i ravnateljice Osnovne škole Nadije Kos

Zbog onih koji duguju za produženi boravak i marendu, svi roditelji moraju školi dostaviti bjanko zadužnice
04.12.2017. (12:02)

Slavko Fornažar (HNS) podsjetio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Poreča na činjenicu da je za boravak djece u produženom boravku Osnovna škola Poreč od roditelja zatražila bjanko zadužnicu.

-Morali su je potpisati svi roditelji, a ista se mjera sprema onima čija djeca u školi marendaju, rekao je Fornažar, zatraživši pojašnjenje od ravnateljice škole Nadije Kos.

Ravnateljica je pojasnila kako se radi o instrumentu osiguranja plaćanja koji osigurava da se, u slučaju potrebe, potraživanja škole prema roditeljima mogu naplatiti direktno s računa dužnika.

-Naša škola pruža uslugu produženog boravka i toplog obroka po cijeni od osam kuna za obrok, dakle, naplaćujemo isključivo namirnice, dok se cijena ostalih troškova podmiruje iz sredstava resornog ministarstva iz redovnih prihoda, rekla je Kos, dodavši kako je dug roditelja prema školi u jednom trenutku prerastao iznos od 200.000 kuna. Kako škola mora poslovati bez dobitka i gubitka, kao svaka druga javna ustanova, sugerirano im je da iskoriste zakonsku mogućnost bjanko zadužnice, što je uprava škole i učinila.

-Pošto po zakonu o obveznim odnosima ne smije biti diskriminacije među korisnicima, za sve vrijedi isto pravilo: svi će dati bjanko zadužnicu koja vrijedi osam godina, odnosno do kraja školovanja. Ako se usluge budu redovito plaćale, zadužnica se neće aktivirati, nego vratiti roditeljima kad dijete izađe iz naše ustanove, rekla je Kos i napomenula kako će iz istog razloga bjanko zadužnica biti uvedena i za plaćanje marende.

-Želimo naviknuti roditelje da redovito plaćaju svoje troškove, rekla je ravnateljica Nadija Kos.

Vijećnik Fornažar izrazio je stav da je to škola za svu djecu te korištenje takvih metoda naplate smatra neprimjerenima.

-Zadužnicu nije potrebno ovjeravati ni kad sklapate ugovor za mobilni telefon koji košta nekoliko tisuća kuna, a vi roditelje tjerate da potpišu zadužnicu za uslugu koja košta stotinu kuna mjesečno, rekao je Fornažar, argumentirajući svoj stav činjenicom da, ako 160 djece koristi uslugu produženog boravka, a cijena zadužnice i ovjere je 142 kune, roditelji javnim bilježnicima moraju platiti 22.000 kuna za ovjeru bjanko zadužnice.

-Morate znati da osim zadužnice postoji i mogućnost ovrhe na temelju vjerodostojne isprave. Ovo što radite je atak na roditelje, a ono što spremate još je veći. Ako imate roditelje koji ne plaćaju, potrudite se malo i napravite ovrhu na temelju vjerodostojne isprave koja košta 240 kuna. Ako je to puno za školu, neka se uključi Grad, bio je rezolutan Fornažar.

Kos je ponovila da škola djeluje uz konzultacije s višim službama i u skladu sa zakonom.

-Vaše je pravo da to komentirate na svoj način, a ja stojim i dalje iza toga da je to legitimno, u ovome trenutku potrebno i ne smatram da se radi o ataku na roditelje. Žao mi je da tako mislite i da koristite školu i tako osjetljivu priču kakva je naplata hrane za to što već radite s time. I dalje tvrdim da smo napravili ono što je legitimno, što nam je sugerirano i uz savjet onih koji su iznad nas, zaključila je Kos.

Fornažar je želio prokomentirati njen komentar, ali mu to predsjedavajući Dean Pauletić nije dozvolio jer, kako je rekao, poslovnik to ne dopušta.

Preuzimanje: Audio zapis rasprave (dp)