Logo - www-parentium.com
HAK Auto-klub Poreč

Lino Červar: nisam rekao da je Ante Kostelić dreser. To mi je podmetnuto!

11.01.2005. (Izvor:dp) Kako sam kaže, Lino Červar nikad nije na ovaj način reagirao na napise u medijima, iako je imao razloga. Svjestan činjenice da je javna ličnost i kao takav podložan kritici javnosti, nije se do sada obraćao građanima Hrvatske drukčije osim intervjuima. No sada mu je na neki način prekipjelo i iz njega je isijavalo silno razočaranje kad je, emotivac kakav već jest, nastojao što mirnije priopćiti kakve su mu, po njegovu mišljenju, nepravde nanesene i pitajući sve prisutne novinare da mu pokušaju odgovoriti o čemu se tu zapravo radi.

Prema Červaru, sve je započelo člankom u «Novom Listu» kojeg je prenio i «Glas Istre», a kojem je autor Zlatko Horvat u razgovoru sa Antom Kostelićem-Gipsom, postavio pitanje o Linu Červaru i njegovoj knjizi, koju je Gips, prilično nespretno (a bogme i nepristojno, nedolično trenera svjetskog glasa) nazvao «cirkusantskom». (Červar kaže da je danas sa Kostelićem telefonski razgovarao i ovaj mu se radi tih riječi ispričao).

Nakon napisa iz pera urednika sporta Damira Mrveca u «Večernjem listu» neki dan doznajemo kako je Červar za Gipsa rekao «da nije trener nego dreser». Citiram dio članka iz «Večernjaka»: «- Ma ne mogu s Kostelićem ništa komentirati jer on nije trener. Znate li što je on? On je dreser - istaknuo je Lino.» a cijeli članak možete pročitati na ovom linku .


Červar je na pressici u Hotelu «Diamant» u Poreču odlučno ustvrdio da to nikad nije izjavio te da nije obavio interview sa rečenim Večernjakovim novinarem nego je to ovaj čuo u prolazu a Červar je rečenicu spomenuo kao tuđi privatni komentar.

«Što se moje knjige tiče, ja sam na papir stavio uspjeh svih nas a ne samo vlastiti. Razumijem pravo svakoga da knjigu kritizira kako želi jer je to demokratsko pravo, no mislim da to Kosteliću baš i nije trebalo. Ja nikad nikoga nisam javno osudio niti o bilo kome loše govorio. Sve one koji ne misle tako pozivam da mi pokažu dokaze za takve tvrdnje. Jednako tako nikad ništa loše nisam rekao ni o Anti Kosteliću kog izuzetno cijenim.

Mislim da su ovi napisi očigledna provokacija, iako ne znam čija točno. Imam dojam kao da mi netko želi poručiti da preko Učke nemam što tražiti, da sam mali čovjek iz provincije i da mi je u provinciji mjesto. OK, nema problema, ako tako misle neka mi to otvoreno kažu a ne da mi ovako podmeću. Jer, istina je da sam mali čovjek iz malog mjesta, Umaga, to sam i sam napisao i na to sam ponosan. No, cijela rukometna reprezentacija sazdana je od momaka iz provincije, «autsajdera», sa kojima sam dokazao da se može postići sve, iako nismo iz metropole.

Ovakvo pisanje smatram nevjerojatnim i priznajem da to nikad nisam doživio. Kakvu to poruku šalje meni i mojim rukometašima? U razgovoru sa dvojicom njih čuo sam mišljenje da trebamo ići do kraja. Sad sam skoncentriran na pripreme i Tunis ali sasvim sigurno ću porazgovarati sa svojim odvjetnikom i ako ostane na ovome, ako se ne oglase Hrvatski rukometni savez i Hrvatski olimpijski odbor te ako postoje elementi za tužbu, tužit ću «Večernji list» na vrlo veliki iznos a eventualno dobiven novac pokloniti malim, nerazvijenim provincijskim mjestima u Istri.

Ne dam da me velika, strana novina tako potcjenjuje. Ja nisam prodavač magle ni blefer. Iza mene i moje reprezentacije stoje rezultati koje nitko ne može postići samo tako.

Kakva je ovo zemlja? Možete li zamisliti da na primjer Amerikanci takvo nešto izmisle za svog trofejnog trenera? To je strašno. Pozivam novinara Roberta Šolu koji piše takve neistine da dođe u Poreč i pogleda me u oči ako ima hrabrosti!

Ovo nema veze sa sportom. Cijenim da se radi o hajci na čovjeka i iskreno se nadam da je to prvi i zadnji put da Lino Červar na ovakav način komunicira sa javnosti. Pitam vas: kako da u ovakvom ozračju pripremam dečke za obranu naslova? Kako i zašto da branim boje domovine koja me se na ovaj način odriče? Šola je napisao da su rukometaši Olimp dostigli bez Červara (pogledati na ovom linku) a da Gips pomoćnika nije trebao.» To je strašno!

Na kraju tiskovne konferencije, na pitanje novinara o razgovoru sa Antom Kostelićem Červar je izjavio da misli da Kosteliću to nije trebalo jer ničime nije bio isprovociran. «Dapače, prije izlaska moje knjige ponudio mi je da on bude nakladnik, jer se on bavi tim poslom».

Na samom početku Červar je u društvu tehničkog direktora reprezentacije Ivice Udovičića i domaćina iz «Riviera Holdinga» izrazio vrlo veliko zadovoljstvo smještajem i uslovima za pripreme koje pruža wellnes hotel «Diamant» u Poreču.