Logo - www-parentium.com

Yoga terapija

Yoga terapija (Ilustracija: hotyogasc.ca)
26.10.2015. (08:40) Autor: Conny Petö Đeneš

Kod nas na Zapadu vlada uvjerenje kako nam starost donosi nemoć, oronulost i bolove, što je donekle i točno zbog našeg sjedećeg načina življenja, jer tri najveća uzroka starosti su deformacija kralježnice, degeneracija plućnih mjehurića i atrofija endokrinih žlijezda.

Deformacija kralježnice – zbog nedovoljno tjelovježbe, što za posljedicu ima blokadu impulsa živaca, posebice Vagus živca (živac lutalica), koji se proteže iz dubine moždanog debla sve do trbuha. On luta tijelom prenoseći impulse preko trbuha, ošita i prsa, uz vrat izvan kralježnične moždine i ulazi u mozak. Odgovoran je za povezanost uma i tijela.

Degeneracija plućnih mjehurića – zbog neizvođenja vježbi disanja, za posljedicu dovodi do smetnje u procesu vezanom za kisik.

Atrofija endokrinih žlijezda – što dovodi do pada imuniteta.

Yoga terapijom, odnosno usklađenim disanjem sa položajima tijela, odstranjujemo toksine iz raznih organa te stimuliramo Vagus živac koji šalje poruke između središnjeg živčanog sustava i najvažnijih vitalnih organa. To za posljedicu ima otpuštanje hormona oksitocina koji nam omogućuje da se osjećamo smireno, opušteno i blaženo.

Kroz Yogu, svakodnevnim radom na sebi, čistimo i deblokiramo oslabjele (bolesne, degenerirane ili one koji slabo funkcioniraju) dijelove tijela dovođenjem u njih prane (životne energije) koja ih vitalizira. Zbog toga ljudi i u visokoj starosti mogu biti živahni, raspoloženi, dobre kondicije, bez bolova i prepuni pozitivne energije. Svakodnevnim vježbanjem Yoge postižemo potpunu ravnotežu između metabolizma i katabolizma.

Osam udova yoge

Yoga je drevna znanost prirodnog življenja, u doslovnom prijevodu znači jedinstvo. Ne svodi se samo na položaje tijela i disanje; osam je udova yoge (ashtanga), koje je potrebno provoditi:

  1. Yama – pravila ispravnog ponašanja, u koja spadaju: ahimsa (nenasilje), satya (istinoljubivost), asteya (poštenje), brahmacharya (nadozor nad čulnosti), apigraha (nevezanost).
  2. Niyama – moralna načela povezana sa yamom.
  3. Asana – položaji tijela, koji pokazuju stanje tijela i povezanost duha i tijela.
  4. Pranayama – vježbe disanja, koje mogu različito utjecati na određene položaje tijela.
  5. Pratyahara – povlačenje osjetila prema unutra, gdje osjetila nisu vezana uz objekt zapažanja, već uz subjekt.
  6. Dharana – znači usmjerenost (koncentracija).
  7. Dhyana – označava tijek uma i misli (kontemplacija).
  8. Samadhi – stanje čiste i nepobuđene svijesti, do koje stižemo ispravnom tehnikom transcendentalne meditacijom. To je stanje bivanja, a ne djelovanja. 

Dobrobiti Yoga terapije

Zdravlje kralježnice i živčanog sustava jako je važno za mentalnu i tjelesnu energiju, i osnova je zdravlja cijelog tijela. Poznata majstorica Yoge, Tara Stiles, u svojoj knjizi Yoga liječi, navodi sedam velikih dobrobiti Yoge:

"Fizičke dobrobiti – Položaji Yoge omogućit će vam da se istegnete, postanete vitki, snažni i samopouzdani.

Mentalne dobrobiti – Duboko disanje vraća vaš um njegovo prirodno stanje te on postaje smiren, usredotočen i oštar.

Psihološke dobrobiti – Usredotočenost na unutrašnjost osvjetljava naše ponašanje i sklonosti. One iste navike koje se pokazuju na prostirci za vježbanje imamo i u životu. Tu možemo uočiti i stječemo slobodu izbora. Tko želim biti? Svakog dana se možemo stvarati i preoblikovati. Redovito vježbanje razbistrit će van um i dat će vam nadahnuće te hrabrost da neprestano proširujete i poboljšavate svoj život.

Neurološke dobrobiti – Kad vam se mozak bavi yogom, vaš neurološki sustav vraća se u ravnotežu i podešen je da vas na prirodan način usmjerava prema zdravom životu. Naša se tijela neprestano reprogramiraju kako bi nam bilo lakše raditi ono što radimo. Ako živimo na zdrav, uravnotežen način, živjet ćemo još zdravije i uravnoteženije.

Intuitivne dobrobiti – Kada su vam tijelo i um napeti, intuicija se skriva u dubinama, a tijelo se prebacuje na model preživljavanja. Vježbanje Yoge u fizičkom smislu stvara slobodan prostor u tijelu, oslobađa vas napetosti i smiruje um, tako da se intuicija može uzdići na površinu i voditi vas.

Stvaralačke dobrobiti – Stvaralački sokovi počinju teći kad vam se tijelo i um počinju oslobađati mentalnih blokada. Stvaralaštvo ne voli izvirati na površinu kada postoje stresovi, bilo da potječu od fizičke napetosti ili mentalne zbrkanosti. Kada stres nestane, stvaralaštvo može izaći i poigrati se.

Povezanost – Yoga je metoda uspostavljanja povezanosti. Kako god doživljavali svoju duhovnost, kad vježbate Yogu prisjećate se da smo svi povezani, da smo svi ovdje kako bismo pomogli jedni drugima te da imamo mnogo veći potencijal kad smo ljubazni prema drugima."

Maharishi Patanjali u Yoga Sutrama objašnjava kako kretanje ruku, nogu i vrata, zdrava prehrana u skladu sa ayurvedskom konstitucijom i disciplinirani način življenja su ključni u liječenju gotovo svih bolesti.

Yoga terapija je usko povezana sa Ayurvedom i Jyotishem, jer svaka konstitucija zahtjeva različitu prehranu, različite vježbe i različiti životni stil.

Kada promatramo zdravlje u obzir moramo uzeti: stanje tijela (asane), stanje duha (meditacija), disanje (pranayama), prehrana (Ayurveda), način života (Ayurveda), uvijeti u kojima živimo (Jyotish), okolina (Vastu).

Yogu može raditi svatko, jer za svakog postoji njegov individualni program u skladu sa mogućnostima i potrebama, zato neka vas ne plaše "zastrašujuće teški položaji tijela", jer oni nisu bit Yoge.

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija