Logo - www-parentium.com
Frigoservis Šime - klima uređaji

Plivanje kao terapija

Plivanje kao terapija Ilustracija: (7-themes.com)
20.07.2015. (10:59) Autor: Conny Petö Đeneš

Plivanje se smatra najzdravijim sportom, korisnim za cijelo tijelo. Idealna je ljetna tjelovježba, jer voda rashlađuje organizam, što je ljeti vrlo ugodno jer u tjelovježbi možemo uživati bez da nas vrućina smeta.

Plivanje je jedinstven trening koji uključuje rad svih mišića, pri kojem se istodobno treniraju ruke, noge, ramena, leđa, stražnjica i grudni koš. Zbog toga ljudi koji se aktivno i redovno bave plivanjem imaju idealnu figuru i građu. Budući sagorijeva kalorije, plivanje može biti korisno i u procesu mršavljenja te skladnog oblikovanja tijela.

Plivanje se "propisuje" kao terapija kod različitih bolova kralježnice, pogotovo u lumbalnome dijelu, jer je pritisak na kralježnicu i zglobove u vodi minimalan; za razliku od drugih sportova gdje je vanjski pritisak na kralježnicu velik, što dovodi do ozljeda.

Putem plivanja ispravljaju se manji deformiteti kralježnice, jer je kičmeni stup rasterećen, a leđni mišići rade. Vrlo je korisno i kod problema sa zglobovima, jer doprinosi smanjenju bolova i otečenosti, poboljšava koordinaciju pokreta i pokretljivost zglobova. Smatramo ga jednim od najboljih načina vježbanja za poboljšanje i jačanje kardiovaskularnog sustava, jer poboljšava rad srca i njegovih mišića te stabilizira krvni tlak. Plivanjem se povećava kapacitet pluća i prohodnost respiratornih putova, pa ga smatraju idealnom pomoćnom terapijom u osoba sa astmom i bronhitisom.

Obzirom da na živčani sustav djeluje opuštajuće, a voda sama po sebi umiruje emocije, plivanje je izvrsna terapija za iscjeljivanje emocionalnih poteškoća i reduciranje stresa.

Djelotvornije je od drugih oblika tjelovježbi koje se rade na suhom, jer voda pruža veći otpor od zraka; na plivanje ćemo u odnosu na hodanje na jednakoj razdaljini utrošiti tri do četiri puta više energije. Zato plivanje smatramo idealnom tjelovježbom koja povoljno utječe na zdravlje i izgled, održava kondiciju i oslobađa od stresa.

Naravno, aktivno plivanje zahtjeva korištenje pravilnih tehnika, odabir stila koji je za vas najbolji uz konzultaciju ili nadzor stručne osobe. Zdravim osobama plivanje se preporučuje 3 puta tjedno u trajanju od 30 do 60 minuta, dok se bolesne osobe trebaju savjetovati sa svojim liječnikom i/ili fizijatrom.

Zato - iskoristite ljetne blagodati koliko god možete i priuštite si plivanje u moru, rijekama, na jezerima ili bazenima.

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija