Logo - www-parentium.com
Valfresco Direkt

Ljekovitost smijeha

Ilustracija (clearskiesbluewater.wordpress.com)
15.06.2015. (08:43) Autor: Conny Petö Đeneš

Znanstvenici tvrde da su relaksacija i mnogo svakodnevnog smijeha najkorisnije metode za smanjenje stresa, a njihova istraživanja dokazuju da kako je smijeh učinkovit lijek za jačanje psihoimuniteta. Terapija smijehom vrlo je snažan i jednostavan proces kojim se osoba oslobađa nakupljenoga stresa i poboljšava zdravlje. Neka istraživanja tvrde da svakodnevni smijeh produžuje život za čak 7 godina!

Djeca se u prosjeku smiju oko 200 puta dnevno, a odrasli oko dvanaest. William James, američki psiholog i filozof, rekao je da se ne smijemo jer smo sretni, već smo sretni jer se smijemo. U našoj prirodi je da se smijemo. Mala djeca i bebe čine to bez problema, jer nisu ograničena razumom: smijanje dolazi iz srca, ne iz razuma.

Bez obzira na životne okolnosti, dnevna doza smijeha je svima potrebna za očuvanje zdravlja. U najtežim trenucima smijanje je stvar odluke. "Ako se tome mogu smijati, mogu to i prebroditi", rekao je Bill Cosby. Kad pronađemo duhovitu stranu u mračnoj i neduhovitoj situaciji, lakše se sa njome nosimo i ona nam više nije prijetnja. Smijanje nam pogled na probleme daje iz druge perspektive i time otvara skrivena vrata ka pronalaženju rješenja. Kroz smijeh se povezujemo sa svojom istinskom prirodom.

Terapeutski učinci smijeha:

Postoje tvrdnje da je šest minuta glasnog smijeha na dan prijeko potrebna duševna higijena.

Začetnik terapije smijehom bio je američki liječnik Patch Adams koji je 1972. u Zapadnoj Virginiji otvorio bolnicu u kojoj je, vjerujući u ljekovitost smijeha, bolesnu djecu nasmijavao svojim šalama. Po njemu je snimljen i film Patch Adams sa Robin Williamsom u glavnoj ulozi.

I za kraj, evo kako se djeca smiju! 

Ako vas ni to nije nasmijalo, možda Mr. Bean pomogne.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija