Logo - www-parentium.com
Cafe bar Soggiorno

Zašto jesti bobičasto voće?

Zašto jesti bobičasto voće (Ilustracjia: www.zastavki.com)
25.05.2015. (08:14) Autor: Conny Petö Đeneš

Bobičasto voće bogato je mineralima, vitaminima, a posebice flavonoidima za koje se smatra da smanjuju rizik nastanka karcinoma, aterosklerotskih plakova, a povoljno djeluju i na virus herpesa te zdravlja živčanog sustava.

Osim toga, vrlo je ukusno i osvježavajuće u sunčanim, ljetnim danima!

Kupine

Kupine su od davnina poznate po liječenju anemije, jer su bogate željezom, magnezijem, kalcijem, kalijem, manganom, vitaminima C i A te folnom kiselinom. Također, sadrže i elaginsku kiselinu za koju se smatra da veže toksične metale i izbacuje ih iz organizma te zaustavlja diobu zloćudnih stanica.

Smatraju se iznimno zdravima, jer obiluju antioksidansima kojih sadže 10 puta više nego npr. rajčica i brokula. Vrlo su korisne u jačanju jetre i imuniteta, poboljšanju cirkulacije i regulaciji krvnog tlaka.

Maline

Maline obiluju vitaminima A, C, B i E te brojnim mineralima i elaginskom kiselinom.

Blagotvorno djeluju na sluznicu želuca i crijeva jer su izvor dijetalnih vlakana, pa se koriste kod liječenja proljeva. Pokazale su se odličnima kao voće izbora kod dijabetičara.

Zamrznute ili u obliku marmelade sadrže jednako elaginske kiseline kao i svježi plod.

Stari Grci vjerovali su da maline potiču plodnost i poboljšavaju ten, jer sadrže resveratrol koji usporava starenje.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansom antocijaninom (od kojeg i potječe njihova boja) vitaminom C i pektinom (koji prirodno smanjuje kolesterol u krvi).

Istraživanja pokazuju da borovnice smanjuju učestalost nastajanja većine karcinoma probavnog sustava te karcinoma pluća. Listovi borovnice imaju ljekovita svojstva i blagotvorno djelovanje u obliku čaja kod probavnih smetnji i infekcija mokraćnog sustava.

Brusnice

Sok i čaj brusnice od davnina se koriste u liječenju tegoba mokraćnih puteva. U brusnicama se nalazi kemijski spoj koji mijenja strukturu bakterije Escherichie coli (najčešći uzročnik mokraćnih infekcija), bogata je i vlaknima, antocijanima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem i magnezijem.

Brusnice blagotvorno djeluju i kod liječenja ulkusa (čireva) na želucu uzrokovanih H.pylori, a djelotvorne su i kao preventiva protiv kvarenja zubi i zubnog mesa te reguliranja razine kolesterola i šećera u krvi.

Ribiz

Postoje crni i crveni ribiz. Crni obiluje flavonoidima, terpenima, taninima, gama-linolenskom kiselinom i vitaminom C. Najčešće se koristi se kod probavnih tegoba, menstrualnih tegoba, artritisa i Kronove bolesti.

Crveni ribiz bogat je vitaminom C, K i A te sadrži minerale u tragovima (kalij, natrij, fosfor, magnezij, željezo.

Jagode

Šumske jagode bogate su vitaminima C, B1 i B2, željezom, bakrom i kalijem. U narodnoj medicini, stotinama godina, čaj od listova šumskim jagoda koristi se za jačanje imuniteta, umirenje, protiv probavnih i tegoba mokraćnih puteva.

Smatra se da jagode jačaju vezivno tkivo, štite zglobove, pomažu održavanju elastičnosti krvnih žila te kožu čine mlađom.

Obične jagode sadržavaju oko 90% vode, razne vitamine i minerale, antioksidanse, antocijanine, katehine, folnu kiselinu i kalij.

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija