Logo - www-parentium.com
Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Puls dijagnostika u Ayurvedi

Ilustracija (darsanask.jirispacek.eu)
16.03.2015. (08:11) Autor: Conny Petö Đeneš

Puls dijagnostika je drevna umjetnost i znanost otkrivanja trenutnog stanja tijela, uma i duše osobe. Ona daje informaciju o stanju doša, tjelesnih funkcija, zdravlja šrota (mikro-cirkulacijskih kanala), a obavlja se pomoću tri prsta koji predstavljaju tri doše: Vatu, Pittu i Kaphu (Prvi prst osjeća Vatu, drugi Pittu, a treći Kaphu.)

U površinskom pulsu svaki prst može prikupiti informacije o svakoj doši. Dubinski puls otkriva genetske informacije i govori o tome kako su ljudi jedinstveni te kako se međusobno razlikuju (prakriti).

Puls dijagnostika je izvrstan način dijagnosticiranja stanja fiziologije, odnosno događanja unutar tijela.

Vata, Pitta, Kapha

Vata, Pitta i Kapha tri su osnovna čimbenika fiziologije u Ayurvedi (tzv. doše), koji su u stanju ravnoteže odgovorni za održavanje normalnih funkcija u tijelu. Kada su u neravnoteži, stvaraju bolest. Prema njihovim individualnim svojstvima, njihov se poremećaj povećava ili smanjuje.

  1. Vata (eter-zrak) - predstavlja kretanje unutar organizma i upravlja svim procesima transporta: disanje, otkucaje srca, proces eliminacije, tok misli, pokrete citoplazmu, misaono-emocionalni tijek itd.
  2. Pitta (vatra-voda) je energija koja održava temperaturu tijela, ali se prvenstveno odnosi na probavnu vatru (varenje i apsorpcija hrane), zatim upravlja svim metaboličkim procesima te održava boju kože, sjaj očiju, intelekt i logičko razumijevanje.
  3. Kapha (voda-zemlja) - je biološka voda koja kožu, zglobove i tkiva snabdijeva vlagom. Odnosi se i na imunitet, snagu tijela, postojanost i čvrstoću. Odgovorna je za pamćenje, stabilnost, strpljenje i opraštanje.

Prakriti (tjelesna konstitucija)

Svaki psihosomatski temperament ili tjelesna konstitucija pojedinca određeni su sa tri doše (Vata, Pitta, Kapha) u vrijeme začeća. Kada se embrio formira, tjelesna konstitucija ili prakriti je genetski određena i ne mijenja se. Postoji 7 osnovnih konstitucija prema Ayurvedi: Vata, Pitta, Kapha, Vatapitta, Pittakapha, Kaphavata i Vatapittakapha. Svaka pojedinačna konstitucija ima svoju osobnu ravnotežu Vate – Pitte – Kaphe koja označava prirodni poredak.

Vrikriti (poremećaj doša – neravnoteža u tijelu)

Bolest nastaje kada jedna ili više doša ispadnu iz ravnoteže a tada se mijenja kombinacija elemenata koji upravljaju psiho-fiziološkim promjenama u tijelu.

Dijagnostički proces teži ka otkrivanju koje doše imaju smanjenu aktivnost, a koje preveliku. Ayurveda uglavnom nudi četiri vrste tretmana - kroz Ayurvedske biljne lijekove, dijetu i kontrolirani životni stil i Pancha Karmu. Ayurvedski lijekovi uglavnom su načinjeni od pudera, tableta, esencijalnih ulja i dr., pripravljenih od biljaka i minerala. Pancha karma se sastoji od raznih ayurvedskih terapija uključujući detoksikaciju, terapijsko čišćenje, regeneraciju tijela i masaže.

Uslijed poremećaja određene doše teško je utvrditi pravo stanje, npr. osoba pitta-kapha konstitucije (prakriti) može imati poremećaj Vate (vrikriti), pa se u skladu s time određuje tretman koji će Vatu dovesti u ravnotežu. Zbog toga se preporučuje konzultacija i puls dijagnostika sa Ayurvedskim liječnikom ili savjetnikom.

Ukoliko želite doznati više o puls dijagnostici, prijavite se na radionicu koju će 23. ožujka 2015. u 20:15 sati održati ayurvedski liječnik Dr. Adwait Tripathi. Radionici prethodi besplatno predavanje o Ayurvedi koje će započeti u 19:30 sati. 

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija

www.nebeska-harmonija.hr 
www.atlas-therapy.eu 

Ilustracija (healthnlives.com)
Ilustracija (healthnlives.com)