Logo - www-parentium.com
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Postoji ljubav...

Ilustracija (wallpups.com)
16.02.2015. (09:06) Autor: Conny Petö Đeneš

Postoji ljubav koju ne primjećuješ, zato što ona tako nježno dodiruje našu hladnu svakodnevnicu, da ne bi mogla da je promijeni, sve dok joj ne pružimo ruku.

Postoji ljubav,

Koja vitla kao tornado i poslije koje ostaje samo razbijena mašta i ostaci života.

Postoji ljubav,

Koju čekaš, danima, tjednima, mjesecima i godinama, a ona nikad da dođe, zarečena na nepostojanje.

Postoji ljubav,

Koja oklijeva da li da prijeđe preko praga sadašnjosti. Ponekad to i čini. A nekada jednostavno ostaje u budućnosti. Vrlo često – zauvijek.

Postoji takva ljubav,

Koja bilo da se dogodi ili ne, mijenja svijest, ruši stijene, čini čudo za čudom.

Ta ljubav ponekad zna jako boljeti, a ponekad usrećiti. Ponekad te vodi, a ponekad je slijepa. Ponekad te i ubije, ali samo da bi se ti ponovo rodio. A ponekad i da te zauvijek pogubi. 

Takvu ljubav ne možeš stvoriti; ne možeš je tražiti.

Prema takvoj ljubavi ne možeš biti ravnodušan.

Kada se dogodi, jednostavno znaš da je to ONA. Znaš da je pred tobom neki novi životni put. Znaš da više neće biti kao prije. Znaš da čak i kad si sam, nisi isti kao prije.

To je prava ljubav – ona koja ostaje. Čak i ako te napusti jednoga dana, jedan dio nje ostat će u tvojem srcu i sa čežnjom te podsjećati na nju.

Ostaje u pogledu i suzama u očima. Ostaje u snovima noću, a u uspomenama danju. Ostaje istovremeno u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Zato jer to samo LJUBAV može.

Što je to "prava" ljubav?

Što je to "ljubav" u romantičnim ljubavno seksualnim odnosima? Što je to "prava ljubav"? Te tko je taj koji to određuje? I ima li pravila u ljubavnim odnosima?

Danas vlada mnogo zbunjenosti oko ljubavno-seksualnih odnosa. 

Mogu li se ljubav i pravila ponašanja u ljubavnim vezama uopće definirati?

Ako definiramo, stavljamo u neki kalup koji trenutno odgovara našim stavovima, uvjerenjima, sviđanjima i kulturi unutar koje smo rođeni i živimo.

Mnogi "duhovnjaci" dijele ljubav na svetu i svjetovnu, tj. na božansku i ljudsku. Drugi ju dijele na "slobodnu" i moralno uvjetovanu. Zatim na čulnu i platonsku. Na monoamoričnu i poliamoričnu. Na ovakvu i onakvu.

Jedni se zalažu za ovo, drugi za ono. I svako tvrdi da je upravu – da je baš takav odnos kakav on/ona smatra ispravnim jedini "pravi".

Mnogi tvrde da je mjerilo "prave ljubavi" u odnosu vjernost i dosljednost, dok drugi tvrde da je strast i jačina privlačnosti.

Neki čak tvrde da je ljubav kemija!

Ono što je svima zajedničko, jest da jedno uvijek isključuje drugo.

Postoji li ovakva ili onakva ljubav, ili postoji samo ljubav – bez podjele, kalupa, obrasca i uvjeta?

Ljubavna osjećanja prema starim Grcima

Eros se povezuje sa stanjem zaljubljenosti u koje je uključena očajnička žudnja za voljenom osobom, koja nam se čini čarobnom, tajanstvenom i neuhvatljivom. To je stanje u kojem nemamo interesa za bilo što drugo osim za voljenu osobu, koja nam je stalno u mislima – prisjećanje na prošle susrete, te maštanje o novim susretima punim čarolije, strasti i iskri koje frcaju na sve strane. 

Cijena koju plaćamo je patnja kada nema voljene osobe pokraj nas, strah da ćemo ju izgubiti i da će nestati čarolije.

Prije ili kasnije u ovakvoj vezi, (ako nije utemeljena na nježnoj odanosti, dubokoj prisnosti, zajedničkim ciljevima i interesima), javlja se osjećaj "da nešto nedostaje". I tada počinje frustracija…

Agape je više partnerstvo dvoje ljudi koji su predani jedno drugome. Nalik na prijateljski odnos u kojem se poštuju međusobne razlike, u kojem partneri dijele zajedničke interese, gdje podupiru jedno drugo, imaju razumijevanja i istinskog poštovanja, odanosti i vjernosti.

Cijena koja se plaća u ovako stabilnoj vezi je dosada. Sigurnost koja utvrđuje takvu vezu može je učiniti krutom i beživotnom. Tako da se i u ovom slučaju sa vremenom počinje javljati osjećaj "da nešto nedostaje". I tada počinje frustracija…

Mogu li se u jednoj vezi doživjeti oba osjećanja, sa jednim partnerom, ili nam je potrebno više partnera? Pobornici jednoljublja će tvrditi prvo, dok će pobornici višeljublja tvrditi drugo.

Može li se doživjeti odnos koji prekoračuje granice nabrojanog?

Naravno da može...

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija

www.nebeska-harmonija.hr 
www.atlas-therapy.eu 

Ilustracija (funmozar.com)
Ilustracija (funmozar.com)