Logo - www-parentium.com
Cafe bar Soggiorno

Ljekovitost srebrne vode

Ilustracija (alibaba.com)
24.11.2014. (10:31) Autor: Conny Petö Đeneš

Srebrna se voda od davnina koristila kao učinkoviti prirodni "antibiotik", što je posebno dolazilo do izražaja u vrijeme kuge; ljudi koji su vodu skladištili u srebrnim posudama daleko su manje obolijevali, a američki su doseljenici vodu sterilizirali na način da bi u nju ubacivali srebrni dolar.

Srebrno posuđe i pribor za jelo nekadašnjih velikaša nisu služili kao ukras, već kao obrana od čestih infekcija probavnog trakta u njihovo vrijeme. Ljekovitost srebrne vode i njezina regenerativna svojstva poznavali su i davni vojnici na bojnim poljima, zbog njenog svojstva znatno bržeg zacjeljivanja rana i oporavka tkiva koji su tretirani oblozima od srebrne vode. Zbog tog se svojstva i dan danas u medicini koristi kod previjanja rana.

Djelotvornost srebrne vode

Budući se smatra jednim od najjačih antiseptika i prirodnim "antibiotikom" koji uništava preko 650 vrsta patogenih mikroorganizama, srebrna voda ima različite vrste primjene. Brojna istraživanja, uključujući i ono provedeno na tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, potvrđuju antimikrobno djelovanje te navode da koloidna srebrna voda već pri koncentraciji srebra od 0,04 ppm (0,04 mg/dm3) djeluje bakteriostatski i baktericidno na različite vrste patogenih bakterija (poput Staphyloccus aureus, Enterococcus faecalis, Salmonella typhimurium i Pseudomonas aeruginosa). Zatim, koloidno srebro inaktivira i uništava viruse (utvrđeno je antivirusno djelovanje na viruse gripa A-1 i B, neke Entero i Adeno-viruse, Koksaki viruse serotipova A-5, A-7 i A-14, viruse Herpesa i Hepatitisa), kao i razne plijesni i patogene gljivice poput Candide. Antiseptičko djelovanje koloidne srebrne vode je 1.750 puta jače od karbolne kiseline (fenola) i 3,5 puta jače od klora koji se najčešće koristi za dezinfekciju vode za piće.

Ionsko-koloidno srebro može se koristiti:

Za preventivu, za jačanje imuniteta, koloidno srebro se može uzimati oralno 40-50ml dnevno raspoređeno u dvije doze na prazan stomak. Međutim, ono nije dodatak prehrani i nije potrebno uzimati ga svakodnevno, već povremeno i prema potrebi. Kod kroničnih oboljenja uzima se 50-80ml dnevno raspoređenih u 3-4 doze, ne duže od mjesec, dva, dok se kod akutnih stanja uzima do 120ml dnevno, svaka 2-3 sata, ne duže od 5 dana.

Pravilno korištenje koloidno-ionskog srebra sprječava pad imuniteta, suzbija bakterijske, virusne i gljivične infekcije te čisti organizam od toksičnih tvari.

Koloidno ili ionsko srebro?

Postoje različita mišljenja oko djelovanja srebra u ionskom ili koloidnom obliku. Koloidno srebro se dobiva elektrolizom srebra u destiliranoj vodi, a ionsko dobiva pomoću srebrne pjene proizvedene modernom nanotehnologijom. Koloidno srebro, ako se nepravilno proizvodi u kućnoj radinosti, može sadržavati talog sa srebrnom solju koji u slučaju prekomjenog uzimanja može biti odgovoran za argiriju. Ionsko srebro nema zabilježenih nuspojava.

Koloidno srebro uzima se oralno, a može se primjenjivati i na sluznici i koži, dok je ionsko srebro više namjenjeno za vanjsku, kozmetičku uporabu. Koloidno srebro se uzima u većim koncentracijama i ima postojanije djelovanje, dok ionsko djeluje brže, ali kratkotrajnije i u manjim je koncentracijama. Većina proizvoda ponuđena na tržištu načinjena je od ionsko-koloidne otopine u različitim omjerima iona i koloidnih metalnih čestica.

Može li srebrna voda škoditi?

U koloidno-ionskom obliku srebro je potpuno netoksično, ne oštećuje enzime u tkivima, niti ima štetno djelovanje na korisne bakterije. Srebrna voda je prvenstveno preventivno sredstvo koje pomaže u očuvanju imunološkog sustava, odnosno sprječava pad imuniteta ako se redovito i pravilno konzumira.

Američki liječnici sa sveučilišta u Miamiju i s vojno istraživačkog centra Fort Sam Houston utvrdili su da srebrni ioni potiču oporavak tkiva, tri puta brže zacjeljivanje rana, imaju regenerativna svojstva kod opeklina, uništavaju patogene mikroorganizme i potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica.

Koloidno srebro prvi put je proizvedeno 1924. godine i koristilo se kao najmoćniji antiseptik sa svojstvima antibiotika. Ispitivanjima je utvrđeno da patogeni mikroorganizmi u kontaktu sa koloidnim srebrom ne mogu preživjeti duže od 6 minuta.

Budući je koloidno srebro jeftin prirodni lijek, farmaceutska industrija ga je postupno zamijenila antibioticima, a od 1999. godine FDA je zabranila njegovu upotrebu u SAD-u, s objašnjenjem da može izazvati argiriju – plavo sivi ten kao posljedicu vezivanja srebra na pigment.

Međutim, svi zabilježeni slučajevi argirije javili su se kao posljedica uzimanja nepravilno pripremljene otopine, koja u skladu s tim u biti nije koloidno srebro, zbog taloga srebrne soli.

Da bi se pojavili simptomi argirije, u organizam je potrebno unijeti 3,8-6 grama srebra. 1 litra koloidnog srebra sadržava oko 5 miligrama srebra, što bi značilo da osoba mora popiti najmanje 600 litara srebrne vode kako bi zadobila plavo-sivi ten.

Uz pravilnu upotrebu koloidnog srebra nemoguće je dobiti argiriju, odnosno plavo-sivi ten. Treba izbjegavati kućnu radinost te u ljekarnama kupovati certificirane proizvode i piti srebrnu vodu jednu do dvije žlice dnevno, a ne umjesto vode za piće.

Srebrnu vodu ne treba uzimati u slučaju da je osoba alergična na srebro, a ne smije se koristiti ni zajedno sa tetraciklinima (Dovicin, Doksiciklin, Vibramicin, Amracin), hinolomima (Visiren, Nofocin, Ofloksacin, Marocen, Ciprofloksacin, Ciprocinal) i levotiroksinom (Euthyrox, Letrox, Tivoral), jer se smanjuje efikasnost lijekova i koloidnog srebra.

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija - www.nebeska-harmonija.hr.

Ilustracija( alkalinewatersystem.com)
Ilustracija( alkalinewatersystem.com)
Ilustracija( livefreelivenatural.com)
Ilustracija( livefreelivenatural.com)