Logo - www-parentium.com
Porsche Istra

Hrvatska se nalazi na 70. mjestu u svijetu glede ekonomske slobode

25.10.2014. (06:00)

Kanadski Frazer Institute objavio je novo godišnje izvješće Ekonomska sloboda svijeta. Hrvatska je rangirana na 70. mjestu. Hong Kong se ponovno našao na vrhu ljestvice, a iza njega slijede Singapur, Novi Zeland i Švicarska. Na globalnoj razini, rezultat prosječne ekonomske slobode je blagi pad s 6,84 od mogućih 10 za razliku od prošle godine kad je rezultat bio 6,87, , piše Centar za javne politike i ekonomske analize.

Sjedinjene Američke Države, koje su se oduvijek smatrale bedemom ekonomske slobode, trenutno su rangirane na 12. mjestu u svijetu zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom. Sjedinjene Američke Države su u posljednjim godinama vidjele brzo padajući rezultat svoje ekonomske slobode, za razliku od 2000.godine kad su bile pozicionirane na drugom mjestu u svijetu. Ta činjenica razbija predrasudu i stereotip kako su SAD primjer neoliberalnog kapitalizma. Prije se radi o Novom Zelandu i Švicarskoj!

Još jednom, Venezuela ima najnižu razinu ekonomske slobode širom svijeta, zajedno s Republikom Kongo, Zimbabveom, Argentinom i Alžirom. Neke despotske zemlje kao što su Sjeverna Koreja i Kuba ne mogu biti pozicionirane zbog nedostatka podataka, ali im je njihova pozicija već sasvim predodređena, sukladno njihovom ponašanju.

Ljudi koji žive u zemljama s visokom razinom ekonomske slobode uživaju veći prosperitet, više političkih i građanskih sloboda, kao i dulji životni vijek.

Temelji ekonomske slobode uključuju osobni izbor, dobrovoljnu razmjenu, slobodu tržišnog natjecanja, kao i sigurnost prava privatnog vlasništva.

„Poveznica između ekonomske slobode i prosperiteta je neporeciva. Ekonomski najslobodnije zemlje pružaju najveću kvalitetu života i osobnih sloboda dok su najniže pozicionirane države obično opterećene opresivnim režimima koji ograničavaju slobodu i mogućnost svojih građana,“ rekli su Fred McMahon i Dr.Michael A. Walker s katedre za ekonomske slobode s Fraser Instituta.

Fraser Institut stvara godišnji izvještaj Ekonomske slobode u svijetu i to u pet područja: veličina države, pravna struktura i sigurnost privatnog vlasništva, pristup čistom novcu, sloboda međunarodne trgovine i regulacija kredita, tržišta rada i poslovanja.

Kada bi Hrvatska slijedila načela ekonomske slobode, tj. išla u smjeru povećanja ekonomske slobode i prostora za slobodno tržišni kapitalizam, ovo je 10 zapovijedi slobode:

1. Manja država

2. Manji porezi

3. Bez zaduživanja javnosti

4. Pravedno pravosuđe

5. Privatna vlasnička prava

6. Poštivanje ugovora

7. Poredak koji štiti slobode

8. Bolji propisi za poslovanje

9. Privatizacija gospodarstva

10. Slobodno tržište