Logo - www-parentium.com
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Noni Mariji sto je godina tek!

Među čestitarima je bio i Marijin najmlađi praunuk Toni
06.06.2013. (11:33) (Izvor:Glas Istre - Link )

Na jučerašnji dan prije točno stotinu godina u Vabrigi, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji, rodila se Marija Bibulić. Ljupka je curica svjetlo dana ugledala u obitelji Paris, u kući na samo nekoliko koraka od one u kojoj danas živi s nevjestom Slavicom i unukom Vesnom.

"Niman vlasi na glavi koliko san tega pasala na ten svitu!", s osmjehom nam otkriva ova simpatična, izuzetno bistra i draga stogodišnjakinja, nutkajući nas kolačima i voćnim sokom. Za stolom, pred kućom ukrašenom zlatnim balonima, samo je djelić onoga što će se naći na banketu u povodu velikog rođendanskog slavlja, u restoranu sa 70-ak uzvanika, članova obitelji, sumještana i prijatelja.

Čestitari su slavljenicu počeli obilaziti već proteklih dana, a među njima i ovdašnji osnovci, predstavnici Općine Tar-Vabriga na čelu s načelnikom Niviom Stojnićem, udruge Lanterna s predsjednicom Anticom Gašparini te umirovljenika iz Tara, Vabrige i Poreča. Ona je za svakog imala lijepu riječ i savjet kako dugo poživjeti.

"Vajk rabi delati, dobro pensati i sa svima hoditi dakordo", jednostavna je, ali očito efikasna njena životna mudrost.

Naša nam sugovornica to potvrđuje svojom duhovitošću, elokventnošću, odličnom memorijom i zdravljem. Jedino je muče slabiji vid na lijevo oko i koljena koje je više dobro ne služe pa si u hodu pomaže štapom. Uvijek je puno radila, i u kampanji i doma, njegovala braću i sestre, a zatim svoju djecu i starije iz obitelji.

"Sad ne delan niš", smije se i dodaje da tendi sebe, obajde kortu i ladonje, voli dobro društvo i rado pogleda bilo koji program na televiziji.

Imala je dvojicu braće iz majčinog prvog braka, a četiri godine nakon što joj je otac poginuo u Prvom svjetskom ratu majka se ponovno udala za čovjeka koji je već imao sina te se obitelj povećala za još dvije djevojčice i dječaka. Od svih njih danas je osim Marije živa samo 19 godina mlađa sestra Đana. No, obitelj je i dalje velika.

Marija je sa suprugom Bepom (Josipom) dobila kćer Ninu i sina Ivana (Janka) kojeg, nažalost, više nema. Rodili su se zatim unuci Aliče, Oliano, Vesna, Ružica i Anica, praunuci Masimo, Gordana, Josip, Đani, Alan i Toni te prapraunuci Kristijan, Raul i Martin. Za Bepa se udala sa samo 19 godina i izgubila ga u Drugom svjetskom ratu, u koncentracijskom logoru Dachau. Kaže da nikad poslije nije ni pogledala drugog muškarca. "Od malega smo se znali, bili smo prečižih lit i jedan drugemu lipi. On je bija moja prva i zadnja ljubav!", odlučno kaže. (K. FLEGAR, snimila J. PREKALJ)

Oko vremešne Vabrižanke okupilo se veliko slavljeničko društvo
Oko vremešne Vabrižanke okupilo se veliko slavljeničko društvo
Marija Bibulić
Marija Bibulić
Marijina snaha Slavica, načelnik Nivio Stojnić i slavljenica
Marijina snaha Slavica, načelnik Nivio Stojnić i slavljenica
Čestitari su dolazili sa svih strana
Čestitari su dolazili sa svih strana
Mariju Bibulić posjetio je u općinski načelnik Nivio Stojnić
Mariju Bibulić posjetio je u općinski načelnik Nivio Stojnić