Logo - www-parentium.com
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore

BIH: Terzić najavljuje mjere protiv »hrvatskog monopola«

13.04.2004. (Izvor:H/h/dp) SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić najavio je da bi njegova vlada mogla smanjiti uvozne pristojbe na prehrambene proizvode iz zemalja Europske unije ne bi li se na taj način ukinuo "monopolski položaj Hrvatske" na bosanskohercegovačkom tržištu.

U intervjuu što ga je danas objavio sarajevski "Dnevni avaz", Terzić je ocijenio da je 1. travnja, s početkom pune provedbe ugovora o slobodnoj trgovini RH i BiH, "Hrvatskoj dat monopolistički položaj u BiH", navodeći peradarsku industriju kao primjer takve tvrdnje. Hrvatska je i ranije, kazao je Terzić, plaćala samo 40 posto uvoznih pristojbi u odnosu na one koje vrijede za zemlje EU-a, a sada hrvatska poduzeća pri uvozu u BiH ne plaćaju ni to.

"Hrvatska postaje apsolutni monopolist na BiH tržištu, a naše nastojanje da zadržimo tih 40 posto pristojbi nije urodilo plodom. Sada sasvim ozbiljno razmišljamo da se one znatno smanje i za zemlje EU-a, pa neka se BiH tržište otvori i za kvalitetnije proizvode iz Europe. Pa neka se Hrvatska onda utrkuje s njima", rekao je bosanskohercegovački premijer.

Terzić je istodobno optužio Hrvatsku da administrativnim zaprekama zapravo onemogućava uvoz prehrambenih proizvoda iz BiH, ilustrirajući to tvrdnjom da "kamiončići s poljoprivrednom robom" iz BiH danima čekaju na hrvatskoj granici dok s druge strane "ulaze šleperi".

Terzić je potvrdio da je za nastali problem odgovorna i bosanskohercegovačka strana jer je njezin Ured za veterinarstvo proradio tek prije tri mjeseca. Jedna od prvih mjera koju je taj ured poduzeo je zabrana uvoza proizvoda "Vindije" u BiH, jer ta tvornica nije dobila potrebne dozvole.

Vijeće ministara BiH je uoči početka cjelovite provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini s Hrvatskom donijelo odluku po kojoj se u BiH mogu uvoziti prehrambeni proizvodi samo iz onih pogona koji su licencirani za izvoz u zemlje EU-a. Isto pravilo primjenjuje se pri uvozu prehrambenih proizvoda iz BiH u Hrvatsku, a posebnu poteškoću za BiH predstavlja što ona takvih pogona uopće nema.