Logo - www-parentium.com
Valfresco

KUĆNO KINO: »Schindlerova lista«

08.04.2004. (Izvor:h/dp) »SCHINDLEROVA LISTA«, DVD
Schindler’s List, am. rat. drama, 187 min., 1993., Blitz/Universal Pictures
Glavne uloge: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodal, Jonathan Sagalle, Embeth Davidtz
Redatelj: Steven Speilberg

Deset godina nakon kino premijere pogledao sam "Schindlerovu listu" i na DVD-u i nisam promijenio mišljenje. Iako je riječ o dobrom, pa i vrlo dobrom filmu Stevena Spielberga - disciplinirane naracije, vrhunskih glumačkih ostvarenja, vrlo dobre režije, izvrsnog snimateljskog rada, potresne teme - to nije veliki film, baš kao ni najbolji film najslavnije holivudske brade.Ne mogu se oteti dojmu da su svi ti Oscari i silne nagrade koje je film pobrao ipak posljedica važne i velike teme kojom se film bavi, a ne filmskog izričaja te iste velike teme i umjetničke vizije njezina potpisnika. Zanimljivo je, na primjer, da ni jedno glumačko ostvarenje u filmu, predvođeno upravo fantastičnim Ralphom Fiennesom kao oličenjem nacističke monstruoznosti, nije nagrađeno Oscarom, iako su upravo briljantni glumci ponajbolji element Spielbergova djela.

I danas tvrdim da je Steven Spielberg - veliki holivudski mag i čovjek koji proces stvaranja filma ima u malom prstu - mnogo bolji kao redatelj eskapističkih spektakala kao što su "Bliski susreti treće vrste", "Ralje" ili “Jurski park” nego kao ozbiljan filmaš koji se bavi velikim temama poput onih u "Amistadu" "Boji purpura" ili "Schindlerovoj listi". Kad smo već kod toga, njegova je najbolja drama bez sumnje "Spašavanje vojnika Ryana".

Spielberg vrlo uredno iznosi istinitu priču o Oskaru Schindleru, Nijemcu koji je spasio 1100 poljskih Židova od smrti u koncentracijskom logoru, dopuštajući si i poneku slobodniju interpretaciju stvarnih događaja, što nije problem. Problem je što - iako pametno fokusiran na intimističku dramu, a ne povijesni fakt - ipak nedostaje emotivna spona između gledatelja i likova. Ona između teme-povijesnog događaja i čovjeka-gledatelja ionako postoji sama po sebi.

Spielbergu je mnogo zanimljivije prikazati Neesona, tj. Schindlera, u igri svjetla i sjena poput neke filmske zvijezde iz 30-tih nego kao kompleksan karakter s vlastitim demonima. No ponajveći je problem Spielbergova potreba za manipulacijom. Kao da nije dovoljno što gledamo sav taj užas pomračena uma tijekom čitava filma, Spielberg se dodatno koristi trikovima kao što je onaj s preslatkom plavokosom djevojčicom u crvenom kaputiću (film je crno-bijeli) kojim dodatno želi izazvati suosjećanje.

I scena tuširanja je posve nepotreban i neprirodan element u tkivu filma, a da ne govorim o završnim dokumentarnim kadrovima s preživjelim "Schindlerovim" Židovima. Spielberg bi od svoga kolege Romana Polanskog - kojemu je osobno nudio da režira "Schindlerovu listu" prije nego što se sam prihvatio posla - i njegova boljeg filma o istoj temi "Pijanist" mogao naučiti nešto o suptilnosti i disciplini prema formuli "manje je više".

DVD izdanje nudi vrlo dobru sliku (widescreen, 1.85:1) i zvuk (5.1). Dodatni je prilog skroman i zatajan, u skladu s filmom. Već je notorna činjenica da Spielberg nikada ne snima audiokomentar, pa ni ovaj DVD nije iznimka, a među dodacima se, uz kraći prilog o fundaciji Shoah, izdvaja potresan 77-minutni dokumentarac u kojem se preživjeli logoraši i sudionici rata prisjećaju stravičnih događanja o kojima govori film.