Logo - www-parentium.com

Atelier I je postao pravi kulturni pogon grada i okolice

07.04.2004. (Izvor:dp) Odmah se ispričavamo posjetiteljima što radi tehničke greške ovaj članak nije objavljen sinoć.

U utorak, 06. travnja je javnom tribinom "Nezavisna kulturna scena u Istri" i prezentacijom džepnog vodiča događajima u Istri "Sonda" nastavljen ovaj plodan slijed kulturnih događanja u "Atelieru I" i oko njega, u sklopu festivala "Sedam dana stvaranja" koji je započeo prošlog petka.

Sama je tribina bila vrlo dinamična i bogata prijedlozima. Početak skupa prije same tribine iskorišten je za prezentaciju besplatnog džepnog mjesečnika "Sonda" koji će u 15-20.000 primjeraka izlaziti početkom mjeseca a obuhvaćat će sve što se u našoj okolini (prvenstveno Istri) ima dogoditi. Financirat će se oglašavanjem i opća je ocjena da je to vrlo jedinstven proizvod kom su svi sudionici skupa zaželjeli sretan postanak i opstanak. Dogovoreni su neki opći obrasci suradnje a ovih će dana dogovori sa "Sondom" biti konkretizirani pa će i naš Portal postati dijelom tog projekta od općeg interesa. Nakon toga će "Sonda" biti detaljno prezentirana i na našim stranicama.Cilj je javne tribine bio upoznavanje članova raznih udruga. Ukupno je bilo prisutno tridesetak osoba iz kulturnog i medijskog miljea Poreča i Istre. Prisustvovali su predstavnici udruga iz Buja, Umaga, Poreča, Pule, Pazina, Rijeke itd. a posebno su svih obradovali gosti iz Čakovca koji su, kako njihov predstavnik kaže, "došli upiti iskustva iz Poreča i prenijeti ih na vlastite prostore".Prisutne je posebno obradovalo i pokazalo se vrlo korisnim prisustvo zamjenika pročelnika za kulturu Istarske županije, gospodina Vladimira Torbice koji je u diskusiji sudjelovao vrlo konkretnim i upotrebljivim savjetima.

U razgovoru sa Davidom Belasom doznali smo da je zadovoljan što je postignut jedan od osnovnih ciljeva skupa, a to je upoznavanje članova udruga i udruga samih, sa time tko, što, gdje i kako radi i čime se bavi. Prema Belasu, postoji dosta stvari oko kojih se raznovrsne udruge mogu složiti i postaviti si konkretne zajedničke ciljeve koje onda zajedno lakše mogu i ostvariti.

Jedan od ciljeva je i umrežavanje udruga na informativnom nivou pa je naš Portal ponudio organiziranje mailing liste na koju će udruge slati svoje prijedloge i mišljenja, na kojoj će se vršiti razmjena istih, organizirati događaji itd. te koja će na koncu poslužiti i na međusobnom upoznavanju sudionika udruge. Tako ovim putem pozivamo sve predstavnike i članove nezavisnih kulturnih udruga da se, ukoliko to žele, prijave na mailing listu slanjem e-maila na adresu sedamdana@parentium.com.
Osim mailing liste, uskoro će vjerojatno "pasti" i dogovor oko otvaranja teme na našem Forumu, o čemo ćemo Vas pravodobno izvijestiti.

Od sutrašnjih godađaja najavljujemo događaje koji će se u 20:00 sati održati u prostoru kino-dvorane POU Poreč. Bit će to "Jesenski (sopravvivenza)" autora Dejana Štifanića, neverbalna kolaž predstava "Voda" Davida Belasa te prezentacija radionice "Inercija" a nakon toga će se u prostorijama "Ateliera I" održati glazbena večer sa "BIG BAND POREČ" kao glazbenim gostima večeri.

Program festivala nastavlja se u petak i subotu a mi ćemo ih najaviti i popratiti.