Logo - www-parentium.com
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom

Čelnik neofašista Gianfranco Fini dolazi u antifašistički Zagreb

Gianfranco Fini, predsjednik Donjeg doma talijanskog parlamenta
17.09.2010.

Piše: Armando ČERNJUL

Predsjednik talijanskog parlamenta i čelnik neofašista Gianfranco Fini, koji se u posljednje vrijeme stalno svađa sa premijerom Silviom Berlusconijem, kako je najavljeno po prvi put dolazi u Hrvatsku i to ne kao turist nego u službeni posjet glavnom gradu Zagrebu i najvećem istarskom gradu Puli. To bi trebalo biti veliko iznenađenje za svakog hrvatskog građanina koji je barem jednom čitali o Finijevim pretenzijama prema hrvatskim teritorijima, napose Istri, Rijeci i Dalmaciji. A oni koji su pročitali više članaka o toj temi, ali i o tome kako su Titovi partizani u ratu i poraću ubijali Talijane u Hrvatskoj, posebno u Istri i Rijeci, samo zato što su bili Talijani.

Čini se, međutim, da više nema iznenađenja u svim vidovima rada i življenja, pa se neki, poglavito u hrvatskoj politici, ponašaju kao da se ništa ne događa. Nema nekih posebnih iznenađenja ni na Apeninskom poluotoku, pa ni među tzv. esulima koji su poslije rata izbjegli iz priobalja bivše Jugoslavije, ponajviše iz Istre, zatim Rijeke i primorskih otoka te Dalmacije. Izgleda sve normalno, a zapravo ništa nije normalno!

Talijanska je javnost prva obaviještena o Finijevoj službenoj posjeti Hrvatskoj, pa prema njihovim izvorima, predsjednik donjeg doma talijanskog parlamenta 21. rujna posjetit će Zagreb gdje će u jutarnjim satima razgovarati sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. U poslijepodnevnim satima posjetit će Pulu gdje će u tamošnjoj Zajednici Talijana razgovarati sa predstavnicima Talijanske unije i Zajednice Talijana iz Hrvatske i Slovenije. Razgovoru će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Talijanske unije Furio Radin i predsjednik Izvršnog odbora te udruge Maurizio Tremul, koji živi u Sloveniji, točnije u slovenskoj Istri.

Hoće li se Fini ispričati Hrvatskoj za zločine koji su počinili talijanski fašisti?

S obzirom na činjenicu da je talijanska fašistička vojska prije i za vrijeme drugog svjetskog rata na sadašnjem području Hrvatske počinila desetine tisuća zločina nad Hrvatima, Talijanima, Židovima, Srbima, Crnogorcima i drugim narodnostima, hoće li se predsjednik talijanskog parlamenta i ujedno postfašistički lider ispričati u glavnom gradu Hrvatske? Hoće li se ispričati hrvatskoj vladi i hrvatskim državljanima za mnoge uvrede koje su im on i njegovi potčinjeni iz bivše neofašističke stranke MS Fiamma Tricolore-Destra Nazionale i postfašističke stranke Alleanza Nazionale nanijeli izjavama da su Istra, Rijeka i Dalmacija bile talijanske zemlje i da su poklonjene Jugoslaviji? Hoće li se ispričati hrvatskim antifašistima i njihovim kolegama koji više nisu među živima što su ih on i njegovi pupili godinama vrijeđali i klevetali da su ubijali nevine Talijane i bacali ih u fojbe, te da su izmišljali zločine u brojkama od 5000 do 30.000, pa čak i više, što nikad nije dokazano!  

Pulska HČSP-a prva reagirala

Iako smo o posjeti Gianfranca Finija Puli, točnije Zajednici Talijana u Puli saznali iz Glasa Istre, svakako je pohvalno da je prva reagirala pulska podružnica Hrvatske čiste stranke prava, čiji je dopis potpisao tajnik Branimir Benčik, a pod naslovom Talijanizacija Istre je objavljen na portalu stranke. Veći dio tog teksta je objavljen odnosno komentiran pod jednim pseudonimom na web stranici Politika - naslov je Domaći "fašisti" stoj! - Uvozni fašisti "naprijed"!

Nepojmljivo je i velika sramota da se dosad nisu oglasili IDS, SDP, HDZ i druge stranke, a osobito Udruga antifašističkih boraca Pule i Savez udruga antifašističkih boraca Istarske županije, iako je predsjednik krovne udruge istarskih antifašista Tomislav Ravnić dao izjavu portalu parentium.com da Gianfranco Fini nije poželjan u Puli i Istri.

Budući da se o posjeti Finija Hrvatskoj šuti, osim o posjeti Puli, ali to su zabilježili samo neki mediji, postavlja se još niz pitanja. Prvo i kapitalno jest svakako hoće li se predsjednik talijanskog parlamenta i ujedno prvak talijanskih postfašista koji je ne tako davno postao član političke stranke Popolo di liberta koju je osnovao zajedno s liderom Berlusconijem, da bi na kraju bio isključen i osnovao novu parlamentarnu skupinu Futuro e Liberta (Budućnost i sloboda), napokon reći povlači li svoju izjavu o pretenzijama prema hrvatskoj Istri, Rijeci i Dalmaciji? Dakako, autor ovoga teksta, a zasigurno nije jedini, drži kako će Fini biti uistinu fin, kao da nikad nije ništa rekao protiv Hrvatske i Hrvata, a u nekakvu ispriku čisto sumnjamo.

Neki su već odavno ustvrdili da se Gianfranco Fini iz fašista preobratio u demokratskog desničara, što je više nego smiješno, čak je tragično što su to mnogi prihvatili. Međutim, mnogo je više onih koji tvrde: fašista ostaje fašista! Tomu bih dodao uglađeni fašist, a za nas Hrvate i sve poštene stanovnike Hrvatske on je ostao neofašistički lider bez obzira što obnaša funkciju predsjednika donjeg doma parlamenta Republike Italije. On, naime, nikad nije odustao od pretenzija prema Istri, Rijeci i Dalmaciji, a njegovi najbliži suradnici to često ističu, poglavito njegov veliki prijatelj, Tršćanin Roberto Menia, koji obnaša funkciju dotajnika za okoliš u Italiji i najveći je propagator fašizma i postfašističke teze da je Istra talijanska zemlja.

Srami li se Luka Bebić što je bio u zagrljaju fašistona Finija?

Predsjednik Sabora Luka Bebić (HDZ), bivši sekretar Općinskog komiteta SKH (Saveza komunista Hrvatske) u Metkoviću, koji je nedavno izjavio da se ničega ne srami u svojoj političkoj karijeri, što je njegov problem, lako se preobratio iz ljevičara u desničara i u oba doba lagodno živio na grbači radnog čovjeka. Stoga mu javno postavljam pitanje je li ga stid što je u četvrtak, 29. travnja ove godine u talijanskom gradu Bariju, kamo je otišao u službeni posjet Italiji, prilikom susreta sa svojim talijanskim kolegom Gianfrancom Finijem ushićen pružio mu ruku i sa osmijehom pošao u zagrljaj? Je li ga stid da je išao razgovarati sa Finijem o gospodarskoj suradnji i povećanju talijanskih investicija u Hrvatskoj?

Budući da su se tada valjda dogovorili o uzvratnom susretu u Zagrebu, jesu li se Bebić i Fini u prisustvu veleposlanika RH u Rimu Tomislava Vidoševića dogovorili kako bi bio red da dođe do isprike, kada već to nije učinio bivši komunistički lider i sadašnji predsjednik Italije Giorgio Napolitano, koji nas je k tomu dva puta izvrijeđao, rekavši kako smo mi zločinci?

Razgovor s Finijem vodit će i premijerka Jadranka Kosor, dakle još jedna od bivših članica Saveza komunista Jugoslavije (SKJ), po nekima kumrovečka učenica čuvene škole SKJ-u i jedan od vladinih trgovaca zgrade u Kumrovcu za koju nema previše kupaca. Da se malo našalimo; možda bi kamarad Fini bio zainteresiran da tu zgradu preuredi za školovanje svojih članova u Hrvatskoj. Naime, spomenuti Roberto Menia koji s ponosom za sebe kaže da je fašist i dosad službeno posjećivao Rijeku, Zadar i neka mjesta u Istri, u intervjuu tjedniku Globus 1992. rekao je da imaju svoje članove (neofašističke stranke MSI-DN) na području Istre i drugih krajeva!

Tko će organizirati prosvjet protiv Finija u Puli - Pauletta, Kajin ili Fabrizio Radin?

Kako nam u grad Pulu stiže "fašist nad fašistima" pitanje je sad; tko će protiv Finija organizirati prosvjed - Ivan Corado Pauletta, Damir Kajin ili Fabrizio Radin, ili možda neki četvrti? Za Paulettu, bivšeg člana SKJ-u, jednog od osnivača IDS-a i bivšeg člana SRP-a, sto posto sam siguran da neće organizirati prosvjed ispred "Circola" jer je u Rimu 1998. godine bio gost Finijevih "misina" gdje je predstavio svoj projekt Istra zemlja i dobio burni pljesak. On je nedavno sa propalim političarima i nekim novinarima bio među organizatorima prosvjeda za stolom, koji su sebe nazvali Druga Hrvatska. Dopisom su prosvjedovali predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću i nekim drugim osobama... Signore Corado zapravo ostaje tzv. salonski prosvjednik, a ništa bolji nije ni poslušni dogradonačelnik Pule i predsjednik Zajednice Talijana Pule Fabrizio Radin, brat poznatijeg Furija Radina, obojica sinova bivšeg komuniste Claudija Radina.

Što očekivati od zakletog antifašista Damira Kajina, potpredsjednika IDS-a i saborskog zastupnika? Teško je odgonetnuti, ali on je "rođen" za organiziranje press konferencija; i gle čuda, u povodu dolaska Finija u Pulu, on, Kajin, nije se još oglasio. Možda nešto sprema, nadajmo se da to nema veze s predstavama koje izvodi njegov partijski šef  Ivan Jakovčić, koji se opravdava da nije imao toliko susreta s neonacistom Jörgom Haiderom, kao da je Austrijanac gori od postfašističkog gradonačelnika Rima Alemanna ili njegovog šefa Finija.

Da je posrijedi nastup Marka Perkovića Thompsona, Kajin bi se već oglasio, iako sam nakon koncerta u Pazinu protiv njegova nastupa u Areni. Ali, isto tako u mojoj domovini na svoje oči ne želim gledati fašistona Gianfranca Finija! Stoga, g. Kajinu poručujem da ću podržati njegovu pressicu i zdužno sudjelovati u prosvjedu protiv Gianfranca Finija, dakako, ako ga organizira... A kad bi s posjetom Finija učinio kao s nastupom MPT u pulskom Amfiteatru, smatrao bih ga istarskim herojem... Bojim se da će ovako ostasti papirnati antifašist...

Iako se u saborskim i vladinim krugovima o posjeti Finija znalo gotovo sve, to je i razlog da su čelnici HDZ-a u Puli i Istarskoj županiji g. Tomičić i g. Marino Roce zašutjeli, a javljali su se za manje skandale nego što je ovaj državnički s Finijem. Tako je gđa Tomičić oštra o osudi gradonačelnika Pule Borisa Miletića za neke lokalne politikantske "igre", što se može i prihvatiti, ali onda mora biti spremna osuditi svoje HDZ-ovce koji igraju prljavu politiku sa predsjednikom talijanskog parlamenta. U tomu imaju dosta prakse sa svojim bivšim predsjednikom Ivom Sanaderom. No, zna se, to je hadezeova politička škola.

Tako će umjesto glazbene večeri u Areni koja je zabranjena desničaru Marku Perkoviću Thompsonu, hrvatskom pjevaču i sudioniku Domovinskog rata, u "Circolu" slušati arije predsjednika talijanskog parlamenta i neofašista Gianfranca Finija...

Pod Titom Fini u Istru nije smio doći ni kao turist!

Naši političari, lijevi, desni i oni u centru, viču kako je Hrvatska antifašistička i time lažno žele doći do europskih poena, a ustvari glumataju antifašiste, ali to im ide dosta loše i bez pravog redatelja (trebali bi angažirati npr. Antuna Vrdoljaka) neće im ići od ruke. To mnogo bolje izvodi Gianfranco Fini, kojega bi se od hrvatskih predsjednika jedino sramili Franjo Tuđman i Stipe Mesić. Taj isti Fini u Titovo doba nije smio doći u Hrvatsku i Jugoslaviju ni kao turist!

Luka Bebić, predsjednik Sabora RH
Luka Bebić, predsjednik Sabora RH
Jadranka Kosor, premijerka RH
Jadranka Kosor, premijerka RH
Damir Kajin, dopredsjednik IDS-a
Damir Kajin, dopredsjednik IDS-a