Logo - www-parentium.com
Pogrebne usluge Silentium

Mandić: Ne presađujem rožnice zaražene virusima hepatitisa i drugih bolesti

09.03.2004. (Izvor:H/h) ZAGREB - Predstojnik Klinike za očne bolesti KB-a Sestre milosrdnice Zdravko Mandić odbacio je danas optužbe voditelja Lions očne banke Hrvatske Nikice Gabrića da na svojoj klinici presađuje očne rožnice koje su zaražene virusima hepatitisa i drugih infektivnih bolesti.

Mandić je dodao da svaka operacija prolazi sva potrebna ispitivanja u Klinici za infektivne bolesti.

Kod tzv. svježeg presađivanja rožnice, kakvo se obavlja na Mandićevoj klinici, sva ispitivanja treba učiniti u nekoliko sati, budući da se presađivanje mora obaviti u roku od 24 sata, što Lions očna banka nije u stanju, jer u njoj ispitivanja traju nekoliko dana.

Mandić smatra da Gabrić želi monopol nad transplantacijama rožnica u Hrvatskoj te stoga na sve načine nastoji prekinuti tu djelatnost u KB-u Sestre milosrdnice, koji jedini, osim Svetog Duha, presađuje rožnice. Naime, već su prije zaustavljene transplantacije rožnica u Splitu, a prije godinu dana u Očnoj klinici KBC-a Zagreb.

Mandić pritom navodi kako u Sloveniji i Mađarskoj djeluje sedam do osam centara za presađivanje rožnica.

Ocjenjuje kako je riječ o politikantstvu Nikice Gabrića, koji je posljednjih godina "krojio cjelokupnu sliku" hrvatske oftalmologije, pa je tako bio savjetnik ministrima, vodio Povjerenstvo za oftalmologiju, a zahvaljujući njemu Sveti Duh je postao Referalnim centrom za oftalmologiju Ministarstva zdravstva.