Logo - www-parentium.com
Cafe bar Soggiorno

Neškodljivi virus poboljšava izglede oboljelih od AIDS-a da prežive

04.03.2004. (Izvor:H/h) WASHINGTON - Istodobna infekcija HIV-om i drugim, neškodljivim virusom prilično poboljšava izglede oboljelih od AIDS-a da prežive, pokazalo je istraživanje objavljeno u Sjedinjenim Državama koje obećava nove mogućnosti liječenja.

Istraživanje u kojemu je u razdoblju od petnaest godina sudjelovala 271 osoba, a objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine od 4. ožujka potvrdilo je usporavajući učinak virusa GBV-C (koji se dugo zvao hepatitis G), a koji je već opisan na konferenciji o AIDS-u u Bostonu u veljači 2003.

Na osobe zaražene HIV-om "zaraza drugim virusom mogla bi povoljno djelovati", misli virolog Roger Pomerantz, koji se nada da će znanstvenici otkriti kako međusobno djeluju ta dva virusa ne bi li iz toga izvukli najveću korist za bolesnike.

Profesor sa sveučilišta Thomas Jefferson iz Philadelphije misli da je riječ o prvom poznatom slučaju zaraze dvama virusima koja ima bolji učinak od zaraze samo jednim virusom.

"Osobe koje su istodobno zaražene dvama virusima zdravije su od osoba koje su zaražene samo HIV-om, kod njih se AIDS sporije širi i manje su izložene riziku od smrti", komentira liječnik.

"Uspijemo li rasvijetliti mehanizam na kojemu se temelji taj fenomen, možda ćemo moći oponašati prirodu i proizvesti lijek koji će slično djelovati", dodao je profesor Pomerantz.

"Osobe koje nisu zaražene virusom GBV-C bile su pet do šest godina nakon zaraze HIV-om 2,78 puta više izložene riziku od smrti nego one sa stalnom viremijom GBV-C", pišu autori studije koju je organizirao Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti iz Bethesde.

Virus GBV-C ne uzrokuje nikakvu poznatu bolest.