Logo - www-parentium.com
Pogrebne usluge Silentium

Peking: Pjongjang spreman odustati od svog nuklearnog programa

23.02.2004. (Izvor:Hina) TOKIO (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja je u ponedjeljak izvijestila Kinu, uoči razgovora koji u srijedu počinju u Pekingu, da će u potpunosti odustati od svog nuklearnog programa, rekao je u ponedjeljak navečer visoki japanski dužnosnik.

U razgovoru objavljenom na japanskoj televiziji, zamjenik ministra vanjskih poslova Ichiro Aisawa koji se nalazi u posjetu Pekingu je precizirao da mu je njegov kineski kolega Wang Yi obznanio namjere Pjongjanga tijekom susreta u ponedjeljak.

"Zamjenik ministra Wang je tijekom susreta obznanio da je Sjeverna Koreja informirala Kinu da je spremna potpuno odustati od svog nuklearnog programa", rekao je Aisawa na državnoj tv NHL.

Sjedinjene Države tvrde da Sjeverna Koreja posjeduje nedozvoljeni program obogaćenog urana koji bi im mogao omogućiti izradu atomske bombe.

Aisawa je došao u Kinu kako bi potaknuo suradnju Pekinga o osjetljivom predmetu japanskih državljana koji su oteti tijekom staljinističkog režima Pjongjanga u razdoblju Hladnog rata.

Dvije Koreje, Sjedinjene Države, Kina, Rusija i Japan će u srijedu, prvu puta u posljednjih šest mjeseci, u Pekingu na drugom krugu pregovora prvi puta u posljednjih šest mjeseci, kako bi pokušali naći rješenje za nuklearne ambicije sjevernokorejskog režima.