Logo - www-parentium.com
HAK Auto-klub Poreč

Pravobraniteljica: Spriječiti prodaju alkoholnih pića maloljetnicima

10.09.2007. (Izvor:dijete.hr - Link )

Zabrinuta zbog učestalih vijesti o neprimjerenom ponašanju maloljetnika pod utjecajem alkohola na javnim mjestima, u ugostiteljskim objektima, parkovima i na igralištima, te zgrožena time što su, unatoč zakonskim zabranama, alkoholna pića u tolikoj mjeri dostupna djeci, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić uputila je preporuku Ravnateljstvu policije i glavnom inspektoru Državnog inspektorata da aktivnije pridonesu provođenju zakonom predviđenih mjera kojima je cilj zaštita dobrobiti djece.

Alkoholizam među djecom postaje sve veći problem. Istraživanja pokazuju da djeca piju sve više i s time počinju u sve ranijoj dobi. Nerijetko alkohol konzumiraju zajedno s drugim tvarima koje dodatno pojačavaju njegov negativan utjecaj.

Prema Europskom istraživanju o pušenju, pijenju i uzimanju droga (ESPAD), koje se periodično provodi s petnaestogodišnjacima, sve više mladih konzumira alkohol, a Hrvatska je, po toj pojavi na osmom mjestu među 35 zemalja. Prema podacima Klinike za dječje bolesti Zagreb tijekom 2006. godine bilo je više od 300 medicinskih intervencija vezanih uz teške intoksikacije alkoholom, a mnoga su djeca dovezena u bolnicu u besvjesnom i komatoznom stanju.

Pravobraniteljica u svojoj preporuci podsjeća kako je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine, 138/06), čl. 12., propisano da se ugostitelju zabranjuje usluživanje odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina.

Također je Zakonom o dopunama Zakona o trgovini (Narodne novine, 103/03), propisana zabrana prodaje u trgovini na malo alkoholnih pića i drugih pića koja sadržavaju alkohol osobama mlađim od 18 godina. Nažalost, svjedoci smo da djeca alkoholna pića nabavljaju bez teškoća.

Nacionalnim planom aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012., kao i u sklopu Nacionalnog programa za mlade 2006. do 2007. godine, Vlada Republike Hrvatske posebnu je pažnju posvetila djeci s poremećajima u ponašanju, koji uključuju i zloporabu droga i alkohola. Kroz provedbu navedenih dokumenata nužno je istražiti djelotvornost primijenjenih programa, te osigurati odgovarajući broj stručnjaka koji će se baviti navedenom problematikom, s ciljem edukacije mladih o problemu zloporabe alkohola i droga, a paralelno s time valja provoditi i zakonske odredbe, navodi pravobraniteljica Mila Jelavić.

Stoga, u preporuci upućenoj ravnatelju policije Marijanu Benku i glavnom inspektoru Državnog inspektorata Kruni Kovačeviću, zahtijeva aktivnije provođenje zakonom predviđenih mjera i postupanja iz njihove nadležnosti, te predlaže da djelatnici policije češće obavljaju obilaske na javnim prostorima, s obzirom na sve učestalije pojave da maloljetnici pod utjecajem alkohola neprihvatljivim ponašanjem ugrožavaju i vlastite i tuđe živote.