Logo - www-parentium.com
Porsche Istra

Blagdanske radionice u Etnografskom muzeju Istre

Ilustracija: Etnografski muzej Istre
02.12.2021. (09:25)

Prosinac je mjesec darivanja, običaja i obiteljskih okupljanja. Počinje sa Svetim Nikolom - zaštitnikom djece, putnika i pomoraca - koji se obilježava 6. prosinca. Zatim je tu Sveta Lucija 13. 12. - zaštitnica slijepih, ratara, tkalaca, kovača… Na taj dan se prema tradiciji sije pšenica koja se kao simbol života stavlja ispod božićnog bora. Kako bi se na vrijeme pripremili za ukrašavanje bora i obilježavanje Božića, Etnografski muzej Istre organizira radionice izrade božićnih ukrasa i čestitaka.

Pupica na boru, srijeda 8. prosinca u 16 sati

Na radionici će se izrađivati ukrasi za bor inspirirani tradicijskom igračkom pupicom. Polaznici će naučiti kako od starih krpica izraditi lutkicu, koja će uz pomoć čarolije pretvoriti u originalni ukras za bor i mali poklon nekome tko vam je posebno drag.

Čestitaj čestitkom, srijeda 15. prosinca u 16 sati

U moderno vrijeme sve se rjeđe šalju čestitke za bilo kakve prigode, pa tako i za Božić. Kako bi malo osvježili i obnovili ovu tradiciju pripremili su radionicu izradu božićnih čestitki. Kao inspiracija poslužiti će stare čestitke iz fundusa muzeja te motivi Kaštela i grada Pazina.

Radionice će se odražavati u prostorijama Kaštela. Zbog obaveze pridržavanja epidemioloških mjera broj polaznika je ograničen na osam.

Cijena radionice 10 kn, a potrebna je prethodna najava na: mirjana@emi.hr