Logo - www-parentium.com
Frigoservis Šime - klima uređaji

U Labinu o važnosti revitalizacije istarske željeznice

U Labinu o važnosti revitalizacije istarske željeznice
30.11.2021. (16:49) U drugom dijelu današnje konferencije „Inicijativa za revitalizaciju željezničkog prometa u Istarskoj županiji“ održanoj u Labinu moglo se čuti nekoliko zanimljivih prezentacija. Opis stanja istarskih željeznica, osvrt na sektor željezničkog putničkog i teretnog prometa, mogućnosti za modernizaciju infrastrukture, te poticaj na raspravu što je potrebno i moguće učiniti da se stanje poboljša, dali su povjesničar Andrej Bader; voditelj katedre na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Borna Abramović te izvršni direktor Steiermarkbahn und Bus GmbH & Steiermarkbahn Transport und Logistik GmbH Gerhard Harer.

Uslijedila je panel rasprava posvećena daljnjem produbljivanju teme i svih pozitivnih aspekata revitalizacije, ali i poteškoća iznesenih u uvodnom dijelu. Analizirano je s kakvim se preprekama i problemima susreću uključeni i zainteresirani dionici iz javnog i privatnog sektora, te je potaknut razgovor o dobrim praksama i primjerima iz okruženja, o planovima za revitalizaciju i razvoj željeznice koja bi trebala biti u službi, gospodarstva i turizma Istre, kao i povezanosti željezničkog sustava.

Budućnost željeznice u Istarskoj županiji, te njezin opstanak i razvoj, uvjetovan je među ostalim i direktnim povezivanjem s hrvatskim prugama i uključenjem u slovenski, odnosno europski željeznički sustav, a sve s ciljem postizanja interoperabilnosti, tj. sposobnosti željezničkog sustava za siguran i neprekinut željeznički promet, kao i razine učinkovitosti koje treba odrediti prema zahtjevima korisnika.