Logo - www-parentium.com

La mula de Parenzo dobila svoju butigu i pobijedila

Le Parentine
30.11.2021. (13:14)

Napisao i snimio: D. Požarić

U prostoru nekadašnjeg kioska na Trgu slobode u Poreču danas je skromnom svečanošću uz nekoliko pjesama u izvedbi članica ženske klape Le Parentine otvoren Centar za posjetitelje „La mula de Parenzo”, nazvan po opjevanoj legendi Poreča, simbolu ženskog poduzetništva i snalažljivosti.

Pjesma o mladoj djevojci iz Poreča odavno je postala neslužbena gradska himna, a zagovaratelj ideje o tome da joj se posvete gradski prostor i skulptura bio je i nedavno preminuli Drago Orlić.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić nadahnuto je govorila o najpoznatijem simbolu i glasniku Poreča te istoimenoj pjesmi, čijih je nekoliko stihova, kažu, večer prije svoje smrti sa suprugom pjevao Ernest Hemingway.

-Pjesma i La mula ušle su u kolektivno pamćenje iseljenika iz Istre, rekla je Uljančić, naglasivši kako otvorenje Centra pruža mogućnost revalorizacije istrovenetskog dijalekta, a da bi se pjesma nastavila pjevati, potrebno ju je uvrstiti u zavičajnu nastavu svih škola.

-La mula de Parenzo simbol je ženske emancipacije, priča o ženi na lošem glasu koja je, prema predaji, uspjela otvoriti svoju butigu. Na čelu 90% porečkih institucija su žene, rekla je ravnateljica Zavičajnog muzeja zaključivši da je to pobjeda male djevojke iz Poreča.

Centar je službeno otvorio gradonačelnik Loris Peršurić, najavivši i izradu skulpture La mule de Parenzo. -Priča o njoj je za nas puno više od priče. Dio je našeg identiteta i naš simbol, i stvarno želim zahvaliti svima koji su radili na tom ne baš jednostavnom projektu

Jednu od mnogobrojnih priča o porečkoj junakinji možete pročitati ovdje.

Centar za cilj ima prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva i društveno-političke prilike u desetljećima oko nastanka pjesme, uz poseban naglasak na tematiku Peškere, ribarstva i marikulture. Projekt je prijavom na natječaj LAGUR-a „Istarski švoj” financiran s ukupno 731.725 kuna.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić
Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić
Unutrašnjost butižina
Unutrašnjost butižina
Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić
Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić
Gradonačelnik Loris Peršurić
Gradonačelnik Loris Peršurić